Andrei Sahharov koos abikaasa Jelena Bonneriga 1989. aastal.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
19. detsember 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 19. detsember: Gorbatšov vabastas koduarestist kuulsa Nõukogude dissidendi

19. detsembril 1986. aastal vabastas Nõukogude Liidu juht Mihhail Gorbatšov mõjuka dissidendi Andrei Sahharovi ja tolle naise Jelena Bonneri. Nad olid veetnud kuus aastat koduarestis Gorkis ehk hilisemas Nižni Novgorodis.

Kauaaegne valitsuspoliitika kriitik Sahharov mõisteti 1980. aastal koduaresti. Otseseks põhjuseks oli tema halvustavad väljaütlemised Nõukogude-Afganistani sõja suunal. Aastatega oli füüsikust Sahharov kujunenud Vene dissidentide sümboliks ning läänemaailma silmis lausa kangelaseks. Gorbatšov, kes lubas Nõukogude Liidu poliitilisi pingeid leevendada, otsustas, et Sahharovi ja Bonneri vabastamine näitaks tema glasnost-programmi avatust.

Sahharov oli Gorbatšovi kommunismivastaste püüete üle õnnelik ning reisis pärast vabanemist USAsse, et ameeriklastelt Nõukogude Liidule keerulisel reformiperioodil abi paluda. Dissidendist sai 1989. aastal Rahvasaadikute Kongressi liige ning kuigi ta toetas jätkuvalt Gorbatšovi reformiplaani, kritiseeris ta muutuste aeglast käiku. Nõukogude Liidu juht mõistis peagi, et Sahharov pole kellegi hüpiknukk.

1989. aasta detsembris peetud kõnes nõudis Sahharov riigis mitmeparteilist poliitilist süsteemi, ent Gorbatšov katkestas kiirelt mehe sõnavõtu. Samal päeval tabas Sahharovit südamerabandus ning ta suri.