Vendade Wrightide esimene lennuk, mis mootori jõul õhus püsis. Orville oli esimese katsetuse piloot, fotol on näha ka tema venda Wilburit.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
17. detsember 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 17. detsember: vennad Wrightid tegid mootorlennukiga esimese eduka õhulennu

17. detsembril 1903. aastal tegid vennad Wrightid omaehitatud mootorlennukiga maailma esimese õnnestunud õhulennu. 

Lennumasinad hakkasid Orville ja Wilbur Wrighti tõsisemalt huvitama 1890. aastatel, kui nad kuulsid Saksa insener Otto Lilienthali katsetustest purilennukiga. Tehnilise taibuga noormehed hakkasid peagi unistama maailma esimese mootori jõul lendava kontrollitava lennuki loomisest. Nad asusid North Carolina Kitty Hawkis aastatepikkuseid katsetusi läbi viima. Nende esimene purilennuki prototüüp oli läbikukkumine, ent 1901. aasta uue ehitusega õhusõiduk oli juba palju edukam. Wrightid keskendusid pigem õhusõiduki ehitusele ja juhitavusele, mitte võimsamale mootorile, nagu teised tolleaegsed aviaatorid. Kui vendade nõudmistele sobiv disain kindlaks määrati, asusid nad katsetama jõuallikaga lennukit. 

Orville ja Wilbur disainisid 12hobujõulise sisepõlemismootori, mis pidi tulevast lennukit õhus hoidma. 14. detsembril 1903. aastal võtsid vennad käsile esimese katsetuse mootorlennukiga. See ebaõnnestus, sest mootor seiskus hoovõtu ajal ning lennuki kere sai kahjustada. Parandamine võttis aega kolm päeva ning 17. detsembril toimus teine test. Esimese mootorlennuki lendu jälgis viis tunnistajat. Lennuk püsis õhus 12 sekundit ning liikus sel ajal umbes 37 meetrit – Orville'i ja Wilburi tööd saatis edu. Nad lendasid samal päeval veel mitu korda ning viimase õhulennu kestvus oli 59 sekundit, mille jooksul läbis lennukit juhtinud Wilbur 260 meetrit.

Järgnevatel aastatel arendasid Wrightid juhitavat mootorlennukit edasi, ent ei jaganud avalikkusele palju infot oma edusammude kohta. 1905. aastal suutis nende lennumasin sooritada keerulisi manöövreid ning püsida õhus 39 minutit. Kolm aastat hiljem esitlesid vennad lennukit avalikult Prantsusmaal, kus see suurt elevust tekitas.