Foto laastatud Hiroshimast septembris 1945.Foto: AP/Scanpix
Maailm
16. detsember 2019, 12:42

Hiroshima võimud soovivad aatomipommi üle elanud hooned lammutada (4)

1945. aasta augustis tegi Ameerika Ühendriikide aatomipomm Jaapani linna Hiroshima peaaegu olematuks. Mõned hooned elasid rünnaku üle ning on tänaseni säilinud, ent linnavõimud soovivad nüüd neist kaks suuremat lammutada, vahendab BBC.

Pärast aatomipommi hävis Hiroshimas tuhandeid hooneid. Kesklinnas säilis kolm suurt tootmishoonet, mis olid rajatud tugevdatud betoonist. 1913. aastal valminud ehitistes toodeti esmalt sõjaväerõivaid ja -saapaid. Hiljem majutati seal tudengeid ning pärast katastroofi põetati vigastatuid. Aatomipommi plahvatuse epitsenter oli vabrikutest vaid 2,7 km kaugusel.

Võimuorganid jõudsid hiljuti otsusele, et eelnimetatud ehitistest kaks pole piisavalt heas seisukorras ning need tuleb kahe aasta jooksul lammutada – 2017. aastal leidsid eksperdid, et tugevam maavärin võib hoonetele saatuslikuks saada. Kolmandas vabrikus tehakse seevastu ulatuslikke parandusi ning see säilitatakse.

Lammutusplaaniga pole nõus paljud kohalikud, kes nõuavad kõigi ehitiste säilitamist. 89aastane Iwao Nakanishi oli ühes tänini säilinud hoones, kui pomm Hiroshimale langes. Ta seisab säilitamist nõudva grupeeringu eesotsas. „Arvestades tragöödia ajaloolisest tähtsust ja sellest rääkimist tulevastele põlvedele, ei saa me kuidagi lammutamisega nõustuda,“ selgitas vanahärra kohalikule meediale. Tema sõnul võib ehitisi reklaamida tuumarelvade kaotamise eesmärgil. „Need on ajaloolised hooned, mis jutustavad meile loo aatomipommi õudustest,“ rääkis Iwao. 

Plahvatuspunktist viie kilomeetri raadiuses seisab tänini püsti 85 hoonet, mis olid enne 1945. aasta augustit rajatud. Linna kuulsaim mälestis, mis kuulub ka Unesco maailmapärandi hulka on lagunenud Genbaku kuppel ehk Hiroshima rahumemoriaal, mis asub linna keskmes.