Grupp Nõukogude dissidente 1977. aastal. Kõige vasakpoolsem isik on Andrei Sahharov.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
10. detsember 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 10. detsember: Nõukogude võimud vahistasid inimõiguste päeval mitu dissidenti (4)

10. detsembril 1979. aastal arreteerisid Nõukogude Liidu ametivõimud teisitimõtlejaid, kes kogunesid ÜRO inimõiguste päeval rahumeelsele meeleavaldusele. Juhtum näitas Nõukogude režiimi karmi hoiakut poliitiliste protestide suunas.

Umbes 25 meeleavaldajat kohtusid Vene poeet Aleksandr Puškini Moskvas asuva mälestusmärgi ees, et nõuda kogunemisvabadust, mida oktoobris kinnitatud uus Nõukogude Liidu põhiseadus garanteerida lubas. Võimud arreteerisid hirmutamise eesmärgil neli tuntud teisitimõtlejat. Samuti lubasid nad vastata vägivallaga, kui keegi veel soovib protestiga kaasa minna.

Meeleavaldusega tahtsid algselt liituda veel vähemalt 20 tuntud dissidenti, ent nad loobusid, kuna nende kortermajade ees seisid valves erariietes miilitsatöötajad. Ka Nõukogude Liidu kuulsaim teisitimõtleja füüsik Andrei Sahharov ei julgenud Puškini kuju juures toimunud üritusel osaleda, sest kartis vägivalla puhkemist. Meeleavaldus ise osutus sündmuste- ja rahvavaeseks.

Nõukogude Liidu võimuorganite tegevus tuletas aga karmilt meelde, et reaalselt poliitilist vabadust Venemaal ei esine. Inimõiguste rikkumine jätkus ka 1980ndatel ning see jäi läänemaailmaga suheldes üheks valupunktiks.