Foto: TEET MALSROOS
Eesti
9. detsember 2019, 00:01

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas kangelane Jaak Vilsandi vanakurjast vabastas

„Väike on Vilsandi saar: paar kilomeetrit lai ja kuus kilomeetrit pikk. Ainult 169 hinge elab seal. Vilsandil on oma hümn ja oma vägev mütoloogiline kangelane Jaak,“ kirjutab nädalaleht Esmaspäev 9. detsembril 90 aastat tagasi. 

Kui Vilsandi merest kerkis, olnud Jaak saare esimene elanik. Aga ka vanakuri roninud merest välja ja hakanud oma kombe kohaselt Jaaku ahvatlema. Puhkenud vägev võitlus, kui kangelane tõrjus vanakurja tagasi merre. Saarele tekkinud sellest heitlusest suur lõhe, kus Jaagu vaim käivat valvamas, et kurat ei pääseks enam inimesi kimbutama.

Tontjaagu mägi olla selle auks nime saanud.

Kohtuga pole Vilsandi rahval enam tegemist olnud. Viimati oli tsaariajal, kui kaks Vilsandi meest tuukritööga teenitud palga jagamisega hakkama polevat saanud. „Kuid ega nad sellepärast tülitsenud – ühe paadiga sõitsid kohtuskäijad Saaremaale ja võtsid ühise hobusegi, kes nad viis Kuressaarde, kus palkasid ühise advokaadi,“ kirjutab Esmaspäev väites, et inimesed elavat saarel leplikult. Vargusi ja kakelusi ei tunta ning kõrtsigi ei ole juba ammust aega. Küla oli rentinud mõisnikult kõrtsi ainult selleks, et selle uksed kinni panna. „Kõrts on vanakurja eeskoda!“ rääkisid vilsandlased ajalehemeestele. 

Mõisnik olla kõrtsi sulgemisest imestunud, kuid võtnud kaks aastat häbenemata rendiraha vastu. Siis lõpuks loobunud raha küsimisest.