Teatrikülastajad sattusid tulekahju ning personali eksimuste tõttu paanikasse.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
8. detsember 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 8. detsember: Viini teatripõlengus hukkus sadu inimesi (2)

8. detsembril 1881. aastal puhkes Viini Ringtheater hoones suur tulekahju, milles hukkus ametlikult 384 inimest, ent tõenäoliselt oli see arv tunduvalt suurem.

Viinis asuvas teatris Ringtheater toimusid kaasaja populaarsemad ja suurejoonelisemad etendused. 8. detsembril kogunesid linnaelanikud, et jälgida Jacques Offenbchi ooperit Les Contes d’Hoffman, mis oli osutunud edukaks nii Viini kõrg- kui ka keskklassi seas. Tolle aja kombe kohaselt saabusid rikkad patroonid teatrisse viimasel hetkel ning nende istekohad asusid lava ees – seega täitusid esmalt kaks rõdu.

Kell oli umbes 18:45, kui lavatööline pika süütajaga saali kohal kõrguvaid valgusteid põlema pani. Õnnetuseks süütas ta kogemata ka rekvisiidiks oleva pilve. Leegid levisid kiiresti lavakardinatele, ent kohustuslikke tulekahjuprotseduure ei täidetud – suurt tulekustutustekki ei langetatud ning töötajad ei võtnud kohe veevoolikuid kasutusele. Lavajuht lülitas paanikas ka kogu valgust pakkuva gaasisüsteemi välja, mis tekitas täieliku kaose. Paaniliste põgenejate tõttu olid väljapääsud ummistunud. Reaalset kasu polnud esmalt ka tuletõrjujatest, kes üritasid rõdudelt inimesi päästa, sest nende redelid olid selleks liiga lühikesed. Mitmed inimesed hüppasid kõrgelt rõdult alla ning surid, vigastades paanilise teoga ka alumisel korrusel viibinud inimesi. Ja samal ajal tulekahju aina levis.

Viimaks toodi kohale turvavõrgud, kuhu said rõdul viibivad inimesed ohutult hüpata. Selle meetmega õnnestus päästa ligi 100 isikut. Kokku hukkus katastroofis erinevatel andmetel 384 kuni lausa 850 inimest. Hiljem teatrihoone lammutati.