Mongolid rüüstasid Kiievi.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
6. detsember 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 6. detsember: Batu-khaani sõjavägi vallutas Kiievi (27)

6. detsembril 1240. aastal lõppes Batu-khaani juhitud Kiievi piiramine, mis kestis üle nädala. Võidukad mongolid korraldasid võikad tapatalgud ning panid uhke linna põlema.

1237. aastal algas mongolite sõjakäik Venemaale. Kolme aastaga jõudis Batu-khaani juhitud vägi Kiievi alla, mis kuulus Galiitsia-Volõõnia vürstiriigi koosseisu. Kiievi kaitset korraldas vojevood Dmitr, kelle käsutuses oli vaid 1000 sõdurit. Mongolite sõjaväe suurus pole teada, ent ilmselt oli see Dmitri väest märkimisväärselt suurem.

Batu-khaani nõo Möngke juhitud eelvägi jõudis linnani novembri lõpus. Väidetavalt hämmastas Möngket Kiievi suursugusus ning ta pakkus linnale võimalust alistuda. Kiievlased ei võtnud pakkumist vastu ning tapsid mongolite saadikud. Seepeale otsustas Batu-khaan 28. novembril piiramist alustada. Esmalt purustasid mongolid Kiievile appi tulnud Vene vasallide väe. Pärast seda sättisid nad katapuldid Lechi väravate juures üles ning asusid linnamüüri pommitama. See kestis mitmeid päevi.

6. detsembril õnnestus Batu-khaani armeel müürist läbi murda ning lähivõitlusesse asuda. Mongolite ülekaal oli ilmne ning kiievlased kandsid suurt kahju. Ka kaitsjate juht Dmitri sai raskelt haavata. Õhtu saabudes taganesid Kiievi allesjäänud sõdurid linna keskossa, ent mõistsid peagi, et pääsetee puudub. Mongolid rüüstasid lahingu lõppedes linna ning tapsid suurema osa elanikest. Teadaolevalt jäi ligi 50 000 Kiievi elanikust ellu vaid 2000. Linn pandi ka põlema. Mongolite oluline võit oli Galiitsia-Volõõnia jaoks tugevaks löögiks ning avas Batu-khaanile tee lääne suunas.