Analoogsed lennukid kuulusid Lend 19 eskaadri hulka.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
5. detsember 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 5. detsember: Bermuda kolmnurgas kadus jäljetult kogu lennueskaader (3)

5. detsembril 1945. aastal kadusid kurikuulsas Bermuda kolmnurgas jäljetult kuus ameeriklaste lennukit.

Viis Ameerika Ühendriikide mereväe pommitajat ehk Lend 19 asus 5. detsembril kell 14.10 Florida Fort Lauderdale'i baasist rutiinsele treeningmissioonile teele. Nad pidid läbima kolme tunni jooksul üle 300 miili pikkuse teekonna, ent nad kadusid jäljetult.

Kaks tundi pärast lennu algust teatas eskaadri juht, et tema kompass ja varukompass ei tööta ning ta on tundmatus kohas. Meest ei saanud kogenematuses süüdistada, kuna ta oli juba kuus kuud piirkonnas lennanud. Teistel õhusõidukitel esines väidetavalt sama probleem. Maismaal asuvate raadioseadmete abil üritati kadunud eskaadriga ühendust võtta, ent tulutult. Kell 18.20 kuuldus raadiost eskaadri juhi katkendlik sõnum, milles ta käskis kaaslastel lennukid hüljata, sest kütus oli otsakorral.

Selleks hetkeks suutsid radarid tabada, et Lend 19 asub kusagil Bahama saartest põhjas ning Florida rannikust idas. Tund hiljem startis õnnetuspaiga poole päästelennuk 13 mehega pardal. Kolm minutit hiljem teatas piloot kodubaasi, et päästemissioon on edukalt teel. See oli viimane kord, kui sellest õhusõidukist midagi kuuldi. Hiljem raporteeriti Florida ranniku lähedal asunud tankerilt, et veidi enne kaheksat toimus silmapiiril plahvatus.

Kokku kadus 5. detsembril Bermuda kolmnurgas 27 inimest. See kaotus viis tolle aja ühe suurima otsimisoperatsioonini, milles osales sadu laevu ning lennukeid, mis piirkonda läbi kammisid. Siiski ei leitud kunagi mingitki märki surnukehadest ega lennukivrakkidest. Mereväeametnikud süüdistasid lennukite kadumises halba ilma, ent „Kadunud eskaader“ aitas kinnistada legendi Bermuda kolmnurgast, kus kaovad jäljetult nii laevad kui ka lennukid.