Keiser Bokassa I kroonimine.Foto: AFP/Scanpix
Maailm
4. detsember 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 4. detsember: Bokassa I kulutas kroonimistseremooniale kolmandiku riigieelarvest (2)

4. detsembril 1976. aastal kuulutas Jean-Bédel Bokassa end Kesk-Aafrika keisriks. Täpselt aasta hiljem toimus uhke kroonimistseremoonia, mille tarbeks kulutas ta üle kolmandiku riigieelarvest.

Juba kümme aastat enne keisriks kroonimist valitses Jean-Bédel Bokassa raudse käega Kesk-Aafrika Vabariiki. Sõjaväe juhina tagandas ta riigi eestotsast kauge sugulase ning asus ise valitsema. 

Imiteerides oma suurt iidolit Napoleon Bonaparte'i, kuulutas Bokassa end 1976. aastal Kesk-Aafrika keisriks. Aasta pärast toimunud kroonimispidustused olid äärmiselt värvikad ja suurejoonelised. Ta raiskas peo nimel 20 miljonit USA dollarit [tänases vääringus umbes 80 miljonit], mis oli rohkem kui kolmandik kogu riigi eelarvest. Pidu osutus mõnes mõttes mehe jaoks pettumuseks – välisriikide juhid üritusest osa ei võtnud. Keiser Bokassa I jäi priiskamisega hoopis välismaailmas naerualuseks.

Kesk-Aafrika keisririik püsis vaid vähem kui kolm aastat. Bokassa kukutati Prantsuse sõjaväe poolt korraldatud operatsiooniga. Endine keiser saadeti eksiili ning tema üle mõisteti kohut tagaselja. Bokassa küll naases hiljem kodumaale, ent ta mõisteti eluks ajaks vangi. Karistust kandis mees reaalsuses vaid kuus aastat. Ta vabastati 1993. aastal, ent suri vaid kolm aastat hiljem.