Doktor Christiaan Barnard.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
3. detsember 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 3. detsember: revolutsiooniline kirurg sooritas esimese eduka südamesiirdamise

3. detsembril 1967. aastal siirati Lõuna-Aafrika Vabariigis 53aastasele mehele edukalt 25aastase naise süda. See oli maailma esimene edukas südamesiirdamine inimesele.

Louis Washkansky oli Kaplinna poepidaja, keda ootas kroonilise südamehaiguse tõttu surm. Kirurg Christiaan Barnardil õnnestus mehele aga autoõnnetuses surmavalt viga saanud 25aastase Denise Darvalli süda siirata. Kaplinna ülikoolis ja USAs õppinud Barnard sooritas 1967. aasta 3. detsembril revolutsioonilise operatsiooni. Ta kasutas 1950ndatel ameeriklaste poolt väljatöötatud tehnikat, millega kirurg Norman Shumway 1958. aastal Californias koerale edukalt südame siirdas.

Pärast Washkansky edukalt lõppenud operatsiooni anti mehele ravimeid, mis tema immuunsüsteemi tööd pidurdasid, et organism uue südame paremini vastu võtaks. Poemüüja tuli teadvusele ning sai perekonnaga vestelda. Samad ravimid jätsid ta aga teistele haigustele avatuks ning Washkansky suri 18 päeva pärast operatsiooni kopsupõletikku. Vaatamata tagasilöögile oli uus süda mehe surmani normaalselt toiminud.

1970ndatel loodud paremad ravimid muutsid siirdamise kergemini teostatavaks. Christiaan Barnard jätkas tööga ning 70ndate lõpus elasid mitmed tema patsiendid uue südamega kuni viis aastat.