Sodiaagimõrvari isik on jäänud senini saladuseks.Foto: AP/Scanpix
Maailm
29. november 2019, 18:18

AJALOO VÕIKAMAD MÕRTSUKAD | Müstiline Sodiaagimõrvar on jäänud tänini tabamatuks (2)

Sodiaagimõrvarina tuntuks saanud USA tapja tegutses 1960. aastate lõpus Põhja-Carolinas. Enda sõnul 37, ent ametlikult viis inimest tapnud isikut pole ametivõimud suutnud tänaseni tabada ega tema isikut tuvastada.

Lapsepõlves läbielatud katsumusi või pereprobleeme, mis sageli sarimõrvareid iseloomustavad, pole võimalik Sodiaagimõrvari puhul analüüsida, sest mehe isikut varjav saladuseloor on tänini avamata. Põhjustest, miks ta sellise tee valis, on raske midagi välja lugeda ka mitmetest krüpteeritud kirjadest, mida tapja pressile ja võimudele saatis, ent selge on see, et ta nautis oma tegevust. Sellest annab märku ühes tema kirjas seisnud lause: „Mulle meeldib inimeste tapmine, sest see on nii lõbus!“. Palju vastuolulisust leidub ka tapja ohvritest, kellest vaid viis ametlikult tema nimele kirjutati. Tõenäoliselt ulatub see arv vähemalt 20ni.

Esimene Sodiaagi (Zodiac) arvatav ohver oli 18aastane tudeng Cheri Jo Bates, kes 1966. aasta sügisel Riverside'is surnuks pussitati. Veidi pärast mõrva sai kohalik ajaleht kirja, milles tapja kirjeldas kuritöö detaile ning kinnitas, et see pole esimene ega jää viimaseks ohvriks. Vaatamata sellele ei soovi mõned eksperdid roima Sodiaagimõrvari nimele kirjutada. Kiri annab aga alust arvata, et isik võis tappa 1963. aastal Gaviota rannas kaks teismelist, kes sobitusid Sodiaagimõrvari hilisemate ohvrite profiiliga.

1968. aastal toimusid esimesed ametlikult Sodiaagimõrvarile omistatud tapmised. Detsembris tulistas tundmatu tapja kahte teismelist, kes Vallejo lähedal Hermani järve ääres seisnud autos aega veetsid. Politseis tekitas juhtunu nõutust. Aasta hiljem ründas tapja teist sarnases situatsioonis viibinud noort paari, ent tol korral jäi noormees ellu. Pärast kuritööd võttis tapja politseiga telefoni teel ühendust ning tunnistas enda omaks ka 1968. aasta mõrvad.

Sodiaagi saadetud kiri ajalehele The Chronicle. Ümbrikus oli lisaks šifreeritud kirjale humoorikas postkaart ja riidetükk tapetud taksojuhi särgist. Foto: Wikimedia Commons

1969. aasta sügisel ründas isik taaskord noort paari, ent sarnaselt eelmise korraga jäi rünnaku ohvriks sattunud noormees ellu ja neiu suri. 20aastane Bryan Hartnell elas üle kaheksa noahaava. Viimase tõestatud ohvri tappis Sodiaagimõrvar vähem kui paar nädalat hiljem – ta tulistas 29aastast taksojuhti, kelle särgist rebitud tükke ta hiljem pressile saatis.

Sodiaagimõrvari tegevust saatis tohutu meediakära ning intensiivne uurimistöö. 1969. aasta suvel alustas ta kirjade saatmist kohalikele ajalehtedele ja politseile. Suurem osa tema kirjadest olid krüpteeritud ning võimud nägid nende dešifreerimiseks palju vaeva. Iga kirja lõpus ilutses allkirjana kujutis ringist, millest on rist läbi tõmmatud. 1969. aasta 4. augusti kirjas nimetas mõrvar end esimest korda „Sodiaagiks“. Käsikirjas valminud teadetes mõnitas mõrvar politseinike käpardlikkust ning vihjas kodeeritult oma võikaid plaane, mille hulka kuulus ka bussitäie koolilaste tapmine. Mõrtsuka sõnul oli politsei teda novembris kuriteopaiga lähedal kinni pidanud, ent minema lasknud.

Sodiaagimõrvari kirjad demonstreerisid mehe sügavat huvi astroloogilise sümbolismi vastu, mis peegeldas tollal Californias levinud okultistlikku mõtteviisi. Taksojuht Paul Stine'i mõrvale järgnenud ülekuulamistel suutsid politseinikud tunnistajate abiga luua visandi arvatavast mõrvarist. Vaatamata sellele ei suudetud julma isikut tabada. Täpselt pole ka teada, millal Sodiaagi mõrvad lõppesid – osad eksperdid spekuleerivad, et ta oli aktiivne ka 1980ndatel ning tappis veel kümneid inimesi. 1990. aastatel arvasid uurijad, et tuvastasid viimaks Sodiaagimõrvari – enimuuritud kahtlusaluseks oli California kooliõpetaja Artuazr Leigh Allen, ent seda spekulatsiooni pole kunagi kinnitatud ning tundub äärmiselt ebatõenäoline. Tänapäeval loodetakse mõrvari saadetud kirjadest DNAd leida, et selle abil Sodiaak tuvastada.