Briti laevade uppumine Suure Tormi ajal.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
27. november 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 27. november: rauges Inglismaad räsinud ebatavaline torm (1)

27. novembril 1703. aastal hajus Inglismaal ligi kaks nädalat kestnud torm, mis tappis hinnanguliselt üle 10 000 inimese. Karm looduskatastroof oli Suurbritannia ajaloo kõige hullem torm.

Britid võisid täheldada ebaharilikku ilma alates 14. novembrist, kui tugevad tuuleiilid Lõuna-Inglismaad ja Walesi räsisid. Tugevad õhuvood kahjustasid hooneid, ent tõeline maru algas alles 26. novembril. Hinnanguliselt ligi 36 m/s puhuv tuul lennutas majade küljest telliseid ning puitpalke, mis sadu inimesi tappis. Lõunas asuvatele linnadele, nagu Plymouth, Hull, Portsmouth ja Bristol, avaldas Suur Torm laastavat kahju. Hampshire'i maakonnas asuvas Uues metsas langes üle 4000 tamme. Kogu Inglismaa oli katastroofist traumeeritud.

Suurima katastroofi põhjustas torm merel Briti kuningliku mereväe laevastiku seas. Umbes 300 Inglismaa lõunaosa rannikuvetes ankrus seisnud laeva, mille pardal oli ligi 8000 madrust, jäi kadunuks. Langes ka Eddystone'i majakas. Londonit läbival Thamesi jõe veetase tõusis ligi kaks meetrit kõrgemale, kui kunagi varem – selle tõttu hävines enam kui 5000 jõekaldal asunud hoonet. Inglise kirik kuulutas, et torm on jumala kättemaks riigi pattude eest.