Charles Darwin 1850ndate teisel poolel.Foto: Wikimedai Commons
Maailm
24. november 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 24. november: ilmus evolutsiooniteooriat tutvustav suurteos (2)

24. novembril 1859. aastal ilmus inglasest loodusuurija Charles Darwini kõnekas raamat „Liikide tekkimine loodusliku valiku teel ehk soodustatud rasside säilimine olelusvõitluses“.

Charles Darwin oli eduka inglise arsti poeg, kes oli lapsest saati huvitatud botaanikast ja loodusteadustest, mida poisi esimesed õpetajad talle pahaks panid. Cambridge'i ülikooli astudes tutvus ta sarnaste huvidega õppejõudude ja teadlastega, kelle abil valmistus Darwin teaduslikeks reisideks. Ta seilas 1830ndatel laeva HMS Beagle pardal vabatahtliku botaanikuna viis aastat Lõuna-Ameerika vetes. Naastes oli mehel silmapaistev kuulsus väliuurija ja teaduskirjanikuna.

Inglismaal asus ta kohe oma uurimistekste zooloogiast ja geoloogiast avaldama. Ent loodusliku valiku teooria avalikkuse ette toomisega Darwin ei kiirustanud – ta kartis näiteks Galileo saatust, kes olid samuti radikaalseid teooriaid avaldanud ning selle eest karmi lõivu tasunud. Mees tegutses aastakümneid teooria täiustamisega, kuni ta viimaks 1859. aastal oma suurteose avaldas. Selleks võis tõuke anda ka sarnase mõttekäiguni jõudnud Alfred Russel Wallace, kes Darwinile 1858. aastal oma käsikirja saatis.

„Liikide tekkimise“ („The origin of species“) esmatrükk müüdi kohe läbi. Raamat põhjustas tollal suurt poleemikat, sest see vastandus piiblis kirjeldatud loomislooga. Darwini evolutsiooniteooria sarnaneb üldjoontes tänapäeva teaduses tunnustatud põhimõtetega.