Kunstniku kujutus Ocracoke lahingust, kus Musthabe võitleb Robert Manyardiga.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
22. november 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 22. november: verises lahingus langes kurikuulus piraat Musthabe (2)

22. novembril 1718. aastal tapsid Briti mereväelased verises lahingus oma aja kurikuulsaima piraadi Edward Teachi ehk Musthabeme.

Inglane Edward Teach alustas piraadikarjääri 1713. aasta paiku. Ta teenis esmalt mereröövel Benjamin Hornigoldi laeval, ent kui too tegevuse 1717. aastal lõpetas, võttis Teach juhirolli üle. Mees vallutas peagi 26 suurtükiga Prantsuse kaubalaeva, lisas sinna veel 14 suurtükki ja nimetas aluse ümber Kuninganna Anne'i Kättemaksuks (Queen Anne’s Revenge). 

Järgneva poolaasta jooksul seilas Kuninganna Anne'i Kättemaks Teachi piraadilaevastiku eesotsas, kuhu kuulus neli laeva ja üle 200 mehe. Oma musta pika habeme tõttu pälvis Teach kurikuulsa hüüdnime Musthabe. Väidetavalt oli ta lahingutes vaenlaste heidutamiseks habeme põlema süüdanud. Teachi julma kuulsusega laevastik terroriseeris Kariibi merd ning Põhja-Ameerika lõunarannikut. Lühikese aja jooksul suutis ta alistada enam kui 30 laeva.

1718. aasta mais hävisid kaks Musthabeme laevastiku alust, nende hulgas ka tema lipulaev. Ühe laeva ning väikese meeskonnaga seilas ta Põhja-Carolinasse, kus ta kohtus kuberner Charles Edeniga. Viimane lubas Teachile armu anda, kui piraat temaga röövsaaki jagab. Kohalikele istanduseomanikele selline asjade käik ei meeldinud ning nad pöördusid Virginia kuberneri Alexander Spotswoodi poole, kes Musthabemega tegeleda lubas.

Spotswood saatis Edward Teachi ja tema piraatide vastu Briti mereväe, eesotsas leitnant Robert Maynardiga. 22. novembril toimus Ocracoke saare lähedal rannikuvetes karm lahing, kus Musthabeme väed lüüa said. Legendi kohaselt tabas teda enne surma viis musketikuuli ning 20 mõõgahoopi.