Foto: Tairo Lutter
Eesti
22. november 2019, 00:10

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas piirivalvur salakaubitsejatega lahingut pidas

Oli pühapäeva, 22. novembri hommik 1931. aastal, kui piirivalve Kunda rajooni ülem oma mehed teedele laiali saatis. Koputajailt oli saadud teavet, et just pühapäevast vaikust kavatsevad salakaubitsejad kasutada suurema piirituselasti maale toimetamiseks.

Piirivalvur Noorlind jõudis keskpäeval Varangu-Selja ristteele Haljala vallas, kui Selja poolt hakkas kostma automootori möuramist. Roheline ilma numbrimärkideta tõldauto ei teinud piirivalvuri peatamismärguannetest väljagi, püüdis tollele veel otsagi sõita, kui Noorlind teele sõiduki ette hüppas. Kui auto piirivalvurist mööda oli saanud, tulistati sealt Noorlinnu pihta seitse-kaheksa lasku, mispeale too oma revolvri haaras ja vastu tulistas.

Tulevahetus jäi arvatavasti viiki, sest tuliuue välimusega auto kadus nähtavate vigastusteta Rakvere suunas. Noorlind leidis küll oma sinelist kuuliaugu, aga ihul isegi kriimustust mitte. Vahejuhtumist kandis ta ette oma ülemusele, kes tegi auto otsimise ülesandeks Rakvere kriminaalpolitseile. 

Pole teada, kas roheline tõld leiti, kuid piirituseasja hakkas arutama riigikogu. Nenditi, et salakaup ei jää randa, vaid „valgub meie maale nagu läbi lahingrinde“ ja üks saadikuist kurtis: ta teab pulma, kus voolas nii palju viina, et sellest oleks saanud igale pulmalisele vanni teha. Aga riigiviina polnud tilkagi, kõik oli piirituselaevadelt toodud.