Ettekujutus Christoph Kolumbusest 1856. aastal loodud maalil.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
19. november 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 19. november: Kolumbus avastas Puerto Rico

19. novembril 1493. aastal jõudis maadeavastaja Cristoph Kolumbus teise retkega tänapäevase Puerto Rico juurde, mille ta nimetas San Juan Bautistaks.

Esimesel Ameerika-retkel avastas Kolumbus teadaolevalt La Española, mida tuntakse tänapäeval Haiti ja Dominikaani vabariigina. Ta üritas ka teisel korral Ameerika mandrile naastes La Españolat leida, ent see ebaõnnestus. Ta maabus hoopis Puerto Rico piirkonnas, kus teda võtsid vastu Taino indiaanlased, kes pärinesid samast etnilisest grupist nagu ka eelnevalt kohatud pärismaalased.

Tainod nimetasid saart Borikéniks, mis tähendas tõlkes „vapra isanda maad“. Kolumbus otsustas avastatud saare ristida pühak Johannese järgi San Juan Bautistaks. Tollal võis seal elada kuni 30 000 pärismaalast. 16. sajandi alguses töötasid Taino indiaanlased juba hispaanlastest isandate alluvuses kullakaevandustes ja istandustes. 1520. aastatel nimetati saar Puerto Ricoks. Tolleks hetkeks oli konkistadooride poolt rõhutud tainode populatsioon peaaegu olematuks kahanenud.