Kogu Jonestown oli pärast massisuitsiidi laipadega kaetud.Foto: AP/Scanpix
Maailm
18. november 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 18. november: üle 900 sektiliikme tegi hullunud juhi käsul enesetapu (3)

18. novembril 1978. aastal toimus Lõuna-Ameerika riigis Guyanas kohutav veretöö. Rahva Templi nime kandva sekti 909 liiget tegid nende juhi Jim Jonesi käsul enesetapu. 

Jim Jones oli karismaatiline kirikutegelane, kes lõi kristliku Rahva Templi 1950ndatel aastatel Indianapolises. Jones võitles sõnades rassismi vastu, mistõttu liitus tema sektiga palju afroameeriklasi. 1965. aastal kolis ta sektiga Põhja-Californiasse ning kuus aastat hiljem San Franciscosse. 1970ndatel süüdistas meedia Rahva Templit maksupettustes ja liikmete (sealhulgas ka laste) füüsilises väärkohtlemises. Kriitikale vastuseks kolis aina paranoilisemaks muutuv Jones oma sekti Guyanasse, kus ta lubas luua sotsialistliku utoopia. Rahva Templi liikmed reisisid väikese riigi džunglisse ning lõid külakese nimega Jonestown.

Jonestownist ei saanud juhi poolt lubatud paradiis. Templi liikmed pidid kogu päeva põldudel töötama ning said karmi karistuse osaliseks, kui Jonesi autoriteeti kahtluse alla seadsid. Neilt võeti ära passid, kirju tsenseeriti ning liikmed pidid reeglite rikkumisest teineteise peale kaebama. Jonesi enda vaimne tervis liikus samuti allamäge, lisaks oli tal tekkinud sõltuvus narkootikumidest. Mees oli veendunud, et teda jahib Ameerika Ühendriikide valitsus.

Rahva Templi looja Jim Jones. Foto: Wikimedia Commons

1978. aastal külastas Jonestowni USA Kongressi liige Leo Ryan. Teda innustasid selleks mitmed endised sektiliikmed, kes tundsid oma lähedaste pärast muret. Ryan saabus koos ajakirjanike ja vaatlejatega 17. novembril Jonestowni ning algselt möödus külastus edukalt. Probleemid tekkisid aga järgmisel päeval, kui mitmed Jonestowni liikmed palusid Ryanit, et too neid endaga kaasa võtaks. Jones sai tigedaks ning ässitas oma sõdurid külastajatele kallale. Neil õnnestus küll esialgu põgeneda, ent Ryan ning tema neli kaaslast tapeti, kui nad üritasid lennukile jõuda.

Jonestownis käskis hullunud Jim Jones kõigil koguneda, et „revolutsiooniline tegu“ korda saata. Selleks oli massienesetapp. Esimesena manustati tapvat tsüaniidi sekti noorematele liikmetele. Seejärel asusid täiskasvanud järjekorda, et ka ise Jonesi relvastatud sõdurite valvsa pilgu all mürgiannus saada. Paljud tegid enesetapu vabatahtlikult, ent oli ka neid, kes relvaähvardusel end tapsid.

Kui Guyana ametivõimud järgmisel päeval Jonestowni saabusid, võttis neid vastu koletu vaatepilt – maapind oli kaetud sadade surnukehadega. Mõnel liikmel oli õnnestunud surmast pääseda ja džunglisse põgeneda. Kokku hukkus 18. novembril Jonestownis 909 inimest, kaasa arvatud Rahva Templi asutaja Jim Jones.