Nikita Hruštšov 1959. aastal.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
15. november 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 15. november: Hruštšov kutsus Ameerikat üles sõbralikule raketivõistlusele (3)

15. novembril 1957. aastal kutsus Nõukogude Liidu juht Nikita Hruštšov USAt üles raketivõistlusele, millega ta soovis venelaste sõjalist üleolekut näidata.

Mõned päevad pärast Gaitheri raporti lekkimist pidas Nikita Hruštšov Ameerika ajakirjaniku Henry Shapiroga pika intervjuu. Raport kinnitas mitmeid Nõukogude Liidu liidri väiteid, andes ka märku, et USA jääb kommunistlikule riigile võidurelvastumises alla. 15. novembri usutluses kinnitas Nikita Hruštšov, et Nõukogude Liidul on rakettide suhtes USA ees ülekaal.

NSVLi juhi väitel polnud ameeriklastel isegi mandritevahelisi ballistilisi rakette. „Kui need eksisteeriksid, oleksid nad (USA) oma Sputniku taevasse saatnud,“ sõnas Hruštšov ning esitas Ameerika Ühendriikidele väljakutse: „Teeme sõbraliku raketivõistluse, täpselt nagu vintpüssidega tehakse – siis nad näevad ise meie paremust“.

Ida- ja Lääne suhteid arutades nentis Hruštšov, et nii Ameerika kui ka Nõukogude Liit soovivad rahu. Ta hoiatas, et kuigi NSVL ei alusta ise mingil juhul sõda, võivad „mõned napakad“ konflikti tekitada. „Kuigi Nõukogude Liit võib kanda sõjas suuri kaotusi, hävitavad kommunistlikud jõud lõpuks siiski  kapitalismi.

Usutlus süvendas ameeriklaste seas hirmu, et USA jääb võidurelvastumises Nõukogude Liidust maha. Väidetav raketivähemus painas ameeriklasi ka 1960ndatel.