Rünnakrühm tungis Bataclani teatrisse, et ISILi liikmed tabada ja pantvangid vabastada.Foto: AFP/Scanpix
Maailm
13. november 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 13. november: ISIL korraldas Pariisis verise terroriakti

13. novembril 2015. aastal toimus Pariisis terrorirünnak, milles hukkus 131 inimest. Teo pani toime sunniitide terrorirühmitus Iraagi ja Levandi Islamiriik (ISIL).

2015. aastal olid enne novembrit Euroopas toimunud mitmed terrorirünnakud. Jaanuaris ründas Al-Qaida Pariisis viit erinevat kohta, kaasa arvatud satiiriajakirja Charlie Hebdo toimetust. Hiljem toimusid terroriaktid Nice’is ning Amsterdamist Pariisi sõitvas rongis. Islamistlik äärmusrühmitus ISIL võttis vastutuse ka oktoobri viimasel päeval toimunud lennukikatastroofis, millega pommitati alla Peterburi suundunud õhusõiduk, mille pardal oli 224 inimest.

13. novembri rünnakud algasid enesetapupommitamisega Prantsusmaal Stade de France’i jalgpalliväljakul, kus platsil kohtusid omavahel Saksamaa ja Prantsusmaa rahvusmeeskonnad. Pealtvaatajate hulgas oli ka tollane Prantsuse president François Hollande. Rünnakus hukkus vaid üks inimene, kuna terroristidel ei õnnestunud staadionile pääseda. Jalgpalliplatsi lähedal toimunud intsidendile järgnesid peagi tulistamised ning pommiplahvatus lähedalasuvates restoranides.

Rünnak kulmineerus veresaunaga Bataclani teatris, kus tol hetkel toimus rokk-kontsert. Teatrit oli ka varem mitu korda ähvardatud, kuna see oli avalikult Iisraelile toetust avaldanud. Hoonesse tunginud terroristid hoidsid inimesi pantvangis. Kaks tundi pärast rünnaku algust sisenesid majja politsei eriüksuslased, kes tapsid kolm ISILi liiget. Kokku hukkus rünnakutes 131 inimest ning vigastada sai üle 400. Tragöödia tõttu otsustas Prantsusmaa valitsus ISILi vastu peetavasse sõtta rohkem panustada.

2015. aasta 13. novembri terroriakt oli Prantsusmaa pinnal II maailmasõjast saadik veriseim konflikt. Samuti oli see ISILi suurim operatsioon Euroopa pinnal.