Juri Andropov.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
12. november 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 12. november: Nõukogude Liidu juhiks sai Juri Andropov (4)

12. novembril 1982. aastal nimetati Nõukogude Liidu kommunistliku partei keskkomitee peasekretäriks Juri Andropov. Riigi pikaajaline liider Leonid Brežnev oli kaks päeva varem surnud.

Kommunistliku partei juhikoht oli Andropovi pika, ent sihikindla poliitteekonna kulminatsioon. Mees sündis 1914. aastal Venemaal ning oli juba teismeliseas aktiivne kommunistlik noor. II maailmasõja ajal juhtis Andropov sissivõitlejaid, kes tegutsesid sakslaste ründeliini taga. Tollane tegevus viis mehe Moskva huviorbiiti – ta tõestas end võimuladviku silmis ka Ungari ülestõusu ajal. Andropov oli tollal nimelt Nõukogude Liidu suursaadik Ungaris. 1967. aastal sai Juri Andropovist Vene salapolitsei KGB juht.

Karmide meetmete pooldajana toetas Andropov 1968. aastal sissetungi Tšehhoslovakkiasse. Teades, et Brežnev on surmavalt haige ning hääbub kiirelt, lahkus Andropov KGB juhi ametikohalt ning asus riigi tähtsaima isiku ametiposti noolima. Mees oli edukas, sest 12. novembril 1982. aastal nimetati ta NLKP KK peasekretäriks. Andropovi võimuperiood oli lühike, sest ta suri juba vähem kui poolteist aastat pärast võimuletulekut. 

Sisepoliitikas üritas Andropov elavdada väsivat majandust ning võidelda Nõukogude rahva seas leviva korruptsiooni ja süveneva alkoholismi vastu. Tema karm käskude-keeldude poliitika polnud edukas. Andropovi järglaseks sai eakas ja haige Konstantin Tšernenko, kes ei suutnud riigi tugevdamise nimel midagi olulist ära teha.