Compiègne'i vaherahu sõlmimine.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
11. november 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 11. november: Prantsuse metsas kirjutati alla I maailmasõja lõpetanud leppele (1)

11. novembril 1918. aastal kell 11 jõustus Antanti ja Saksamaa vahel vaherahu. Kokkuleppele kirjutati alla Prantsusmaal Compiègne’i linna lähedal metsas asunud rongis. 

Antanti riigid olid eelnevalt jõudnud kokkuleppele Bulgaaria, Ottomani impeeriumi ja Austria-Ungariga. Ka sakslastel polnud valikuvarianti – nad olid kaotanud suure osa oma sõjaväest ning Saksamaad ootas ees peatselt toimuv sissetung, mida polnud võimalik takistada. 11. novembri hommikul kell 5.45 kirjutasid osapooled alla relvarahu kokkuleppele, mis lõpetas sõja, milles hukkus üle 9 miljoni sõduri ning üle seitsme miljoni tsiviilelaniku. Lisaks sai lahingutandril haavata üle 20 miljoni sõduri.

Compiègne’is veel ametlikult Saksamaad alistatuks ei kuulutatud. Keskriikide juhtriik nõustus USA president Woodrow Wilsoni 14 teesiga, mis olid riigipea seisukohad Euroopas püsiva rahu saavutamiseks.

I maailmasõda sai algselt tuntuks kui „sõda, mis lõpetaks kõik sõjad“ – koletute tapatalgute ja hävitustöö pärast. 1919. aasta Pariisi rahukonverentsil määrati Saksamaale Versailles' rahulepinguga aga äärmuslikud reparatsioonid, mis kogu Euroopat destabiliseerisid ning viimaks II maailmasõjani viisid.