Foto: Stanislav Moshkov
Eesti
8. november 2019, 00:17

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas küberlahing vangistas Eestis interneti

„Kaks Hollandi arvutihäkkerit pidasid küberlahingut kahe Türgi häkkeriga. Võimsate infovoogudega sai juhuslikult pihta Viruneti arvutiaadress. Tekkis suur sideliini ummistus, mis halvas Eestis rahvusvahelise internetiühenduse kaheks tunniks,“ kirjutas Õhtuleht 2000. aasta oktoobri lõpus.

„Eesti, KPNQwest, Delfi ja Virunet sattusid rünnaku ohvriks täiesti juhuslikult. Seda enam, et Viruneti serverit füüsiliselt ei eksisteerigi, see on nimeserveri kanne,“ selgitati internetiühenduse firmast KPNQwest.

Arvutirünne tuli Hiina riigiasutuste andmesidevõrgu aadressilt. Algul arvatigi, et ründaja võib olla mõni hiinlasest arvutihuligaan. Kuid infopakettide lähteaadressidena leiti lisaks Hiinale ka Hispaania ja Türgi IP-aadresse ning pikapeale hakkas tõde selguma hoopis Venemaa häkkerite abiga, kes Hollandi-Türgi lahingut kõrvalt jälgisid ja sellest siinseid Jõhvi häkkereid informeerisid.

„Häkkerid püüdsid üksteise servereid ummistada, saates nende aadressidele IP-pakette. Valitud oli palju aadresse ja täiesti juhuslikult sattus nende hulka Viruneti oma. Selle taga aga serverit ega arvuteid ei olnud ning saabuvad paketid ummistasid KPNQwesti võrgu,“ selgitas asjatundja. Delfis kadus rahvusvaheline ühendus täielikult, Eesti Telefoni klientide internetiühendus oli häiritud, teiste lõppkasutajate jaoks Eestis oli rahvusvaheline ühendus raskendatud ja aeglane.