Thomas Knyvet vahistas Westministeri lossi keldrites hulkuva Guy Fawkesi.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
5. november 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 5. november: katoliiklased soovisid Inglise parlamenti õhku lasta

5. novembril 1605. aastal avastas rahukohtunik Thomas Knyvet Westministeri lossi keldrist Guy Fawkesi, kes valvas 36 vaati püssirohtu. Katoliiklastest vandenõulased olid soovinud kogu parlamendi õhku lasta.

26. oktoobri õhtul sai katoliiklik Monteagle'i parun William Parker anonüümse kirja, milles hoiatati teda järgmisel parlamendiistungil osalemise eest. Mees toimetas teate kuningakotta. 4. novembri hilisõhtul otsustas kuningas James I parlamendihoone keldritesse uurimisrühma saata, mille eesotsas oli parlamendiliige Thomas Knyvet. Knyvet avastaski 5. novembri esimestel tundidel keldris ringiluurava Guy Fawkesi. Piirkond otsiti põhjalikumalt läbi ning Knyveti mehed leidsid ühest väljarenditud keldriboksist 36 tünni püssirohtu.

Fawkes viidi kuninga ette ning seejärel Londoni Towerisse piinapinki. Mees tunnistas pärast rasket piinamist üles, et ta oli osaline Inglise katoliiklaste vandenõud, millega sooviti minema pühkida kogu protestantlik parlament ning asendada see katoliikliku juhtkonnaga. Selgus, et Püssirohuvandenõu organiseerijaks oli Robert Catesby, kelle isa olid protestantlikud võimukandjad taga kiusanud. Fawkes oli ise püssirohu tünnid eelnimetatud keldrisse toimetanud ning need kivisöe ja puupilbaste alla peitnud.

Levinud kujutis vandenõulastest. Foto: Wikimedia Commons

Järgmise paari nädala jooksul tapsid või vahistasid Inglise võimud kõik vandenõulased. Ellujäänud mõisteti kohtus süüdi. Süüdlaste sekka sattusid ka mõned asjasse mittepuutuvad katoliiklased. Guy Fawkes ja teised vahistatud vandenõulased mõisteti surma – neid ootas poomine, pingule tõmbamine ja neljaks rebimine. Otsus viidi täide järgmise aasta jaanuaris. Fawkesil õnnestus poomislavalt alla hüpata ning kael murda. Sellega pääses ta verisest piinamisest.

5. novembrit tähistatakse Suurbritannias ka tänapäeval Guy Fawkesi päevana. Selle puhul süütavad inimesed kõikjal lõkkeid, põletavad Fawkesi imiteerivaid kujukesi ning lasevad taevasse ilutulestikku. See päev märgib inglastele Püssirohuvandenõu ebaõnnestumist.