Foto: Teadmata – Skoklosters slott, Avalik omand, Wikimedia Commons
Eesti
5. november 2019, 00:18

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas uppus Eestimaa kuberner ja kuulus sõjapealik (1)

Täna õhtul 1585. aastal astus Eestimaa kuberner Pontus De la Gardie Pljussa jõel paati, et venelastega rahuläbirääkimiste vahel seitsme kilomeetri kaugusele Narva sõita. Ametlikel ajalooandmetel olid tal kaasas mõisnik Ben Drücker ja tõlk Hans von Strassburg. Aga küllap oli tegu suuremat sorti paadiga, sest Rootsi allikail mahtusid sinna ka paar suurtükki, muud kraami ja inimesi, küllap ka paadimehi. Kui vanemat sorti paat Pljussa jõelt Narva jõkke jõudis, katkes sel üks küljekaar – võib-olla tonksas liikuma pääsenud raske suurtükk selle puruks. Paat uppus ja koos sellega 18 inimest, ka läbirääkimisi Rootsi poolelt juhtinud Pontus De la Gardie.

Prantsusmaal sündinud Eestimaa kuberner oli tuntud ka diplomaadina, õuemarssalina oli tema hooleks Rootsi kogu välissuhtlus Euroopas.

Eestisse saabus ta 1581. aasta karmil talvel, marssides oma väega (ta ise hoidis kompassi abil kurssi) Viiburist üle külmunud Soome lahe Rakvere alla. Pärast selle vallutamist läks ta võideldes Narva ja edasi Jamburgini (praegu Kingissepp) välja, võttes Rootsile Ingerimaa. 

Lahingud päädisid De la Gardie vägede triumfimarsiga Tallinna. Kahurid lasid saluuti, helisesid kirikukellad. Võidujumalateenistus korraldati Niguliste kirikus.

Pontus De la Gardie sängitati Tallinna Toomkirikusse oma varem lahkunud abikaasa Sofia Gyllenhielmi kõrvale.