Foto: Reigo Teervalt
Eesti
30. oktoober 2019, 00:07

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas tudengiprotest Tallinna tänavaile valgus

Oli 1968. aasta. Tartu tudengipäevad olid juba peetud, Tallinna üliõpilased tulid aga pärast aastast vaheaega oma päevadele 28. oktoobril.

Koguneti Toompeale Lossi platsile kella kuueks õhtul ja mindi rongkäigule läbi vanalinna.  Kanti selliseid selge alltekstiga või otsesõnu vastalisi loosungeid nagu „Venelased Kuu peale“, „Usk kommunismi võidusse – oopium rahvale“ või „Elagu sotsialism ja aforism“. Ajakiri Akadeemia kirjutab 2008. aastal, et ühel plakatil oli kujutatud Švejki rahuldamas oma loomulikke vajadusi Nõukogude sõduri pähe.

Oli ju Praha kevade verreuputamise aeg.

Miiting peeti toona Komsomoli nime kandnud staadionil, kus taheti muu hulgas rahvusvahelise üliõpilaspäeva puhul vastu võtta läkitus üleliidulisele komsomoli keskkomiteele. Kui aga ELKNÜ keskkomitee esimene sekretär Rein Pollimann tahtis kõnet pidada, siis loopisid rongkäigult tulnud noored teda tõrvikutega. Esinemisest ei tulnud midagi välja.

Rahvas valgus laiali, peatas tänavail autosid ja Liivalaia tänaval (sel ajal Kingissepa tänav) püüti buss ümber lükata. Kaks TPI tudengit vahistati.

Hiljem võttis kompartei keskkomitee KGB õiendile tuginedes otsuse, mis oli siiski üllatavalt pehmetooniline. Kästi tõhustada ideelis-poliitilist tööd, võtta meetmeid, et sarnased rikkumised enam ei korduks, anda vastulöök ebatervetele meeleoludele ja muu sarnane alalistest kordamisest kulunud kräpp.