Foto: Teet Malsroos
Eesti
28. oktoober 2019, 00:01

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas tiiger kolm päeva kaubalaeval laamendas (2)

Aasta oli 1963, kui toonase Eesti Merelaevanduse kaubalaev Gvardeisk Kopenhaagenist Tallinna tuli. Peale muu kauba oli pardal ka loomaaiale saadetud bengali ematiiger.

Tiiger oli laudadest kokku löödud ja plekiga kaetud puuris. Teda pidi toitma ja hooldama laeva pootsman. Kui Gvardeisk oli Tallinnas sildunud, võttis pootsman kolmekilose lihatüki ja ämbri vett, et looma veel toita enne, kui talle loomaaiast järele tullakse.

Hetk hiljem tormas näost valge pootsman tulistjalu tekile tagasi, haaras tüürimehe kuuerevääridest ja karjus: „Ta on lahti! Jalutab trümmis ringi!“ Tuli välja, et ematiiger oli puurist jagu saanud.

Kapten helistas loomaaeda, et tulge ja võtke oma kaup vastu. Sealt saadetigi mehed kohale. Kui nood kuulsid, et peavad ka vabalt ringi laamendava tiigri kinni püüma, oli neil süda saapasääres. „Püüdke ta ise kinni!“ ütlesid mehed ja sõitsid minema.

Laeva meeskond püüdiski tiigrit kätte saada. Tuli mõte teha suur laudkast ja lasta see ülevalt tiigrile peale. See ei õnnestunud. Käis juba kolmas päev. Kaupa laevalt maha ei saanud, tiigrist rääkimata. Abimehed kutsuti Moskvast, nad valmistasid hiirelõksu meenutava puuri, kuhu ahvatluseks pandi lihakäntsakas. Kolm päeva näljas olnud tiiger hüppas seda sööma, puuriuks langes alla ja nii saadigi loom ohutult loomaaeda viia.