Hitler (vasakul) ja Franco Hendaye raudteejaamas.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
23. oktoober 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 23. oktoober: raudteejaamas kohtunud Hitleri ja Franco läbirääkimised ebaõnnestusid (6)

23. oktoobril 1940. aastal kohtusid Hendaye raudteejaamas Saksamaa juht Adolf Hitler ja Hispaania riigipea Francisco Franco. Nad arutasid seitse tundi kestnud läbirääkimistel II maailmasõjaga seotud plaane, ent kokkuleppele ei jõudnud.

Prantsusmaal Hispaania piiri ääres asuvas Hendaye raudteejaamas said kokku kahe diktaatorliku Euroopa riigi juhid – Adolf Hitler ja Francisco Franco. Kohtumise eesmärk oli lahendada eriarvamusi tingimuste üle, mis takistasid Hispaaniat Teljeriikidega liitumast. Pärast seitset tundi kestnud läbirääkimisi, kus osalesid ka mõlema riigi välisministrid, osutusid Hispaania nõuded Hitleri meelest vastuvõetamatuks, lausa röövellikuks.

Franco soovis saada Gibraltarit, Prantsusmaale kuulunud Maroko, Alžeeria, ja Kameruni loovutamist ning sakslaste tuge toidu, kütuse ja relvastuse näol. Tol hetkel ei soovinud Hitler ka Prantsuse Vichy režiimiga suhteid rikkuda, mistõttu ei tulnud sellised nõudmised kõne allagi. Seega ebaõnnestusid läbirääkimised peaaegu täielikult.

Ainsaks läbirääkimiste tulemuseks oli salaleppe sõlmimine, millega Franco lubas talle sobival hetkel sõtta astuda ning Hitler andis ebamäärase lubaduse, et Hispaania saab „Aafrikas mõned territooriumid“. Siiski midagi reaalset Hendayes ei saavutatud.