Foto: Stanislav Moshkov
Eesti
17. oktoober 2019, 00:05

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas linnakaardilt kadus Ülem-Sõja tänav (2)

„Ülem-Sõja tänav on nüüd ümber ristitud Sõja tänavaks,“ teatab Uudisleht 21. oktoobril 1928. aastal oma lühidas ülevaates „Ülemad ja alamad tänavad“ ning ironiseerib: „Vaat, et varsti nimetavad teise veel Päris-Rahu tänavaks.“

Sõja tänav sai ilmselt oma nime kõrval asunud sõjaväe lasketiiru ja õppeväljaku järgi, kuid Rahu tänavat sellest hiljem siiski ei saanud. Tänapäeval teame seda uulitsat alates 1951. aastast Salme tänavana.

Väikesed, suured ja ülemad tänavad leidsid Uudislehe uudisnupus teravat kriitikat. „Näiteks Suur-Ameerika ja Väike-Ameerika, Kesk-Luha ja Alam-Luha, Suur-Pärnu ja Suur-Tartu maanteed kui ka Väike-Pärnu ja Väike-Tartu maanteed. Viimased polegi teed, vaid ikka päris tänavad... Kas ei tee hinge täis, kui pead elama „väiksel“, aga muidu päris harilikul tänaval. Linnaisad peaksid siin vahele astuma!“

Linnaisad astusid nii palju vahele, et ehitasid Kesk-Luha ja Alam-Luha vahele puuduva tänavalõigu ja nimetasid kogu tänava (koos Ämariku, varem Uus-Alimanni nime kandnud uulitsaga) Luha tänavaks. Nime oli see ühistänav saanud Kristiine heinamaa järgi. 

Väike-Tartu maantee ja Väike-Pärnu maantee ümbernimetamine võttis pisut kauem aega, kuid 1936. aastast tunneme neid ühiselt Sakala tänavana. Tol ajal oli see ühistänav muidugi palju pikem kui praegu, ulatus välja kuni endise kunstiinstituudi kinnistuni kaubamaja juures.