Foto: TEET MALSROOS
Eesti
12. oktoober 2019, 00:05

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas mõisapreili rändava rätsepa võrgutas (4)

Kirikukatsumisel 1644. aastal tuli välja, et rätsep Gerhard, kellel naine ja kolm last, on aadlik Catharina Butleriniga abielu rikkunud.

Pärnu maakohtu protokollist loeme, et rätsep oli juba kolm päeva Catharina ema mõisas tööl olnud, kui ennast purju jõi. Mõisapreili käskinud, et tal tuleb nüüd põrandal magada, aga öösel, kui kõik teised uinusid, äratanud mehe üles ja käskinud tuua endale taskuräti, mille oli lauale unustanud. Rätsep läks taskurätti viima, aga Catharina tõmbas ta enda voodisse. Mees kinnitas, et puikles algul vastu, aga siis täitis preili kõik soovid. Kui talt küsiti, siis kinnitas, et preili olnud neitsi.

Catharina jäi käima peale. Siis lepitud kokku, et rätsepa naine teeskleb raskejalgsust ja võtab lapse endale.

Lugu sellega ei lõppenud. Kui Gerhard kunagi hiljem taas Catharina ema mõisas tööd tegi, jäi preili temast teist korda rasedaks. Nad otsustasid põgeneda ja protokolli järgi elanud juba kuus aastat koos Liivimaal. Kohtualune palus, et neid lubataks abielluda. Rätsepa endine naine olevat samuti jõudnud pärast mehe lahkumist ühe köstriga abielluda.

Kohus teatas, et Gerhard oleks pidanud küll surma mõistetama abielurikkumise ja aadlineiu langusele viimise eest, kuid tema laste tõttu karistatakse teistele hoiatuseks peksuga ja saadetakse maalt igaveseks välja. Erandlikult jäi aadlisoost naine hoopis karistuseta.