Egbert van der Poeli maal, mis kujutab 1654. aasta Delfti katastroofi.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
12. oktoober 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 12. oktoober: Delfti püssirohukeldri plahvatuses hukkus Rembrandti andekaim õpilane

12. oktoobril 1654. aastal toimus Hollandis Delfti linnas suur plahvatus, mis hävitas suure osa linnast. Surma sai sadu inimesi, nende hulgas ka Rembrandti andekas õpilane Carel Fabritius.

Delfti linnas paistis 12. oktoobri hommikul päike ning keegi ei suutnud ettegi kujutada, milline hirmus sündmus kaubanduslinnas peagi ees ootab. Nagu tollal igas Hollandi linnas, oli ka Delftis püssirohuladu kohustuslik, et vajadusel vaenuvägede rünnaku vastu võidelda. Ennelõunal läks üks linna vahimees linna keskel asuvasse vanasse kloostrisse, mille keldris asus 30 tonni püssirohtu. Tegu oli regulaarse kontrolliga. Pole täpselt teada, mis seal täpsemalt juhtus, ent veidi hiljem kärgatas kohutav plahvatus.

Tünnides hoitud püssirohi oli plahvatanud, hävitades ka suurema osa linnast. Õnneks olid paljud linnaelanikud kodust eemal, kas Haagi laadal või Schiedami turul. Siiski hukkus sadu inimesi ning vigastada sai üle tuhande. Kloostri asemel laiutas nüüd suur kraater. Plahvatusele järgnenud tulekahju hävitas inimeste kodusid. Linn taastati alles 20 aastaga, seekord ehitati puithoonete asemel kivist majad.

Plahvatuses hukkus ka kuulsa Hollandi maalikunstniku Rembrandt von Rijni lootustandev õpilane Carel Fabritius, kes töötas samal ajal oma Delftis asuvas töökojas. Kõik 32aastase mehe töökojas asunud kunstiteosed hävisid. Tema tosina säilinud maali hulgast on kuulsaim „Ohakalind“.

Carel Fabritiuse „Ohakalind“. Foto: Wikimedia Commons