Foto: PantherMedia/Scanpix
Eesti
10. oktoober 2019, 00:08

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas sinimustvalge saapaviksi karpe ehtis

Kui sakslased 1918. aasta veebruaris Eesti okupeerisid, keelasid nad karmi karistuse ähvardusel ühe esimese asjana sinimustvalge värvikombinatsiooni kasutamise, lippudest rääkimata. Üles võis panna ainult Saksa riigilippe – mustavalgepunaseid trikoloore. Neid oli siin kerge valmistada. Tsaari-Venemaa valgesinipunaseid riigilippe oli laialt saada. Tuli vaid nende laiud ümber vahetada ja sinine mustaks värvida.

Ometi tegid sakslased ilmselt asjasse süvenemata ka ühe mõneti üllatava erandi.

Tallinnas lukksepatöökoda pidanud Jaak Sirk kaotas kundesid. Ta nägi, et muutunud olukorras metallitööga end ära ei elata ja otsustas hakata saapaviksi valmistama. Seda kulus palju: sõdurid pidid ju saapad läikima lööma ja Saksamaalt viksi vedamine muutis selle kauguse tõttu kalliks. Viksikarpidele otsustas Sirk panna Eesti trikoloori värvid ja üllataval kombel andis Saksa sõjaväetsensor nende trükkimiseks ka loa.

Sirgu idee osutus nutikaks. Tänu saapakreemi Olev karbil ilutsenud värvidele õnnestus endisel lukkseppmeistril mõne kuuga enda sõnul müüa 840 000 viksikarpi ja edukalt võistelda Saksamaalt toodud saapamäärdega.

1938. aastal kirjutasid ajalehed, et Sirk annab tsensori loa (number 2272 21. juunist 1918) muuseumisse omapärase meenutusena okupatsiooniaegadest. Saapaviksi ta ise enam ei valmistanud, hakkas jälle lukksepatööga pihta.