Charles de Steubeni maal Tours'i lahingust. Valge ratsu seljas on kujutatud Karl Martelli.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
10. oktoober 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 10. oktoober: Toursi lahinguga peatas Karl Martell islami pealetungi Euroopasse (10)

10. oktoobril 732. aastal toimus Prantsusmaa pinnal Tours'i ehk Poitiers' lahing. Frangi väejuhataja Karl Martell pani olulise võiduga moslemite invasiooniplaanile piiri.

Läänegootide kuningas Witiza surmaga 710. aastal tekkis Hispaanias segadus. Ülikud ei soovinud kuninga noort poega Akhilat troonile lubada – kuningaks valiti Baetica hertsog Roderick. Akhila toetajad pöördusid abipalvega Umayyadi moslemidünastia juhi Mūsā ibn Nusayri poole, kelle saadetud sõjavägi eesotsas Ṭāriq ibn Ziyādiga koos Akhilaga Rodericku alistasid. Selle asemel, et Põhja-Aafrikasse naasta, vallutas Ziyādi läänegootide pealinna Toledo ning haaras peagi kogu Hispaania oma võimu alla. Kuid sellega moslemite invasiooniplaanid ei piirdunud – nad ihkasid kogu Euroopat.

725. aastaks olid moslemite rünnakurühmad juba Burgundiani jõudnud ning viis aastat hiljem rüüstati Rhone jõe ääres asuvat Arles'i. Rindejoon islamiusku sõdijate vastu ulatus Edela-Prantsusmaale, Akvitaaniasse. Siiski raskendasid asjaolu frankide seas ka sisetülid. Ida-Frangi Austraasia kuningriigi vägesid juhtis majordoomus Karl Martell, kes piirialad peagi oma kontrolli alla võttis.

732. aastal vallutas Umayyadi väejuht Abd al-Raḥmān al-Ghafiqi Akvitaania. Tema armee rüüstas Bordeaux'd ning lõi Akvitaania krahv Odot, kellel õnnestus veresaunast pääseda ning jõuda Karl Martelli juurde abi paluma. Martell saatiski oma ratsaväe korda looma. Moslemite rüüsteretkedele pandi piir kuskil Poitiers' ja Tours'i vahel – selle täpne asukoht pole teada. Puhkes lahing, mida eri allikad on erinevalt käsitlenud. On teada, et Martelli raskerelvastusega sõjavägi purustas al-Raḥmāni moslemiarmee. Väidetavalt ei suutnud Umayyadi sõdurid Martelli ratsaväest läbi tungida ning nad raiuti mõõkadega tükkideks. Igatahes olid frangid võidukad ning al-Raḥmāni hukkus.

Muljetavaldav võit pani piiri islami pealetungile Euroopas. Muidugi aitasid sellele suuresti kaasa ka berberite ülestõus Põhja-Aafrikas ja moslemite omavahelised vastuhelid. Al-Raḥmāni pealetung paistis rohkem välja ka rüüstamise kui vallutusretkena, ent pole teada, kuidas oleksid asjaolud muutunud, kui Martelli vägi oleks Tours'i lahingu kaotanud. Frankide võit tõi kaasa Karolingi impeeriumi tekke ning paljud ajaloolased tõdevad, et võit Tours'is aitas kujundada Lääne-Euroopa saatust.