Frank E. Schoonoveri maal vaenlasi tulistavast Alvin Yorkist.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
8. oktoober 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 8. oktoober: ühe USA sõduri käe läbi leidis lõpu 25 sakslast (3)

8. oktoobril 1918. aastal sai USA jalaväelane Alvin York I maailmasõjas hakkama omamoodi vägitükiga, mis kindlustas talle kodumaal sõjakangelase staatuse.

Alvin C. York oli üks tuhandetest Ameerika Ühendriikide sõduritest, kes võitlesid Esimese maailmasõja ajal Prantsuse rindel. 8. oktoobril anti kapral Yorkile ning tema relvavendadele ülesanne märkamatult sakslaste kuulipildujabaasi tungida ning see üle võtta. Vaenlase tagalas õnnestus USA 82. jalaväediviisi 17 sõduril mõned Saksa sõdurid vangi võtta, ent tugeva kuulirahe tõttu langes kuus Yorki kaaslast. 

Kuna kõik kõrgemalseisvad ohvitserid olid langenud, võttis kapral York rünnakurühma juhtimise üle. Kuna tema kaaslased seisid kaitsepositsioonidel ning valvasid vange, asus York üksinda rünnakule. Killukese õnne ja imelise täpsusega õnnestus kapralil tappa enam kui kaks tosinat vaenlast. Kuna York oli tapnud 25 sakslast, asus talle vastu ka kuulipildujabaasi juhtiv ohvitser, kellel sai ameeriklase õnneks laskemoon otsa. Seepeale otsustas sakslane koos oma väeüksusega alistuda. York ning tema ellujäänud relvavennad naasid ülejäänud väeosade juurde lausa 132 vangiga. 

Yorkile omistati seersanti auaste ning teda saatis koheselt sõjakangelase kuulsus. Kodumaal autasustati meest Kongressi Aumedaliga. Sarnaseid autasusid sai York ka Prantsusmaalt ning teistelt liitlasriikidelt. Pärast sõda naasis seersant kodukohta Tennessees, kus mees elas talle riigi poolt  kingitud farmis ning asutas maanoorte jaoks piiblikooli.