Moulin Rouge'i ilustab ka tänapäeval hoone katusel asuv punane veski.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
6. oktoober 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 6. oktoober: uksed avas maailma kuulsaim kabaree Moulin Rouge (4)

6. oktoobril 1889. aastal avati Pariisis Montmartre linnaosas kuulus kabaree Moulin Rouge ehk „Punane Veski“.

19. sajandi lõpus valitses Prantsusmaal rahu ja positiivsuse ajastu, millega kaasnes ka kunstiline õitseng. Tööstus arenes kiirelt ning ühiskonda ilmestas aktiivne kultuurielu. 1889. aastal rajasid ettevõtjad Joseph Oller ja Charles-Joseph Zidler, kes omasid Pariisis ka Olympia kontserdisaali, kabareeasutuse Moulin Rouge. Mehed teadsid, mida publik lõbustusasutusest ootab ning lõid Moulin Rouge'i sellel põhimõttel. 6. oktoobril uksed avanud kabaree sai kohe ülimalt populaarseks. Ülimalt ekstravagantse sisustusega lõbustusasutus andis võimaluse erinevate elualade inimestel ühiseks elurõõmsaks massiks muutuda ning maailmakuulsate esinejate etteasteid nautida.

Moulin Rouge'i voolas kokku igasuguseid inimesi. Külastajate seas oli nii rikkaid kui ka vaeseid, kohalikke ja välismaalaseid. Kõige rohkem teenis maailma kuulsaim kabaree „Punane Veski“ rikkama keskklassi huve. Hoone, mida märkis katusel kõrguv suur punane tuuleveski, sai sünnikohaks kadrillist väljaarenenud kiireloomulisele ja võrgutavale tantsule, mida nimetati kankaaniks.

Olleri ja Zidleri lõbustusasutuse edust said innustust paljud ettevõtjad, mistõttu hakkas Pariisi peagi palju kabareesid tekkima. Siiski polnud Moulin Rouge linna esimene kabaree – see au kuulub Rudolphe Salise 1881. aastal asutatud Le Chat Noirile, mis oli samuti võrdlemisi populaarne, ent Moulin Rouge'iga võrdväärselt rahva meeli ei köitnud. Ka tänapäeval meelitab punase tuulikuga asutus enda juurde Pariisi külastavaid turiste, kelle jaoks on maailmakuulus Moulin Rouge oluliseks atraktsiooniks.