Sarimõrvar John Wayne Gacy ehk kloun Pogo.Foto: murderpedia.org
Maailm
27. september 2019, 18:18

AJALOO VÕIKAMAD MÕRTSUKAD | Sõbraliku kloun Pogo maski taga varjas end räige pedofiil John Gacy (13)

John Wayne Gacy oli väliselt prominentne poliitpersoon ning tegeles heategevusega. Mees osales klounikostüümis ka erinevatel lastepidudel. Tegelikkuses oli sõbralik kloun hoopis sadistlik mõrtsukas ja pedofiil, kes mõrvas vähemalt 33 noormeest ja poissi. Gacyt tuntakse ka nimede all kloun Pogo ja „Tapjakloun“.

John Gacy sündis 17. märtsil 1942. aastal Chicagos. Noore Johni lapsepõlv polnud kergemate killast – teda saatsid õnnetused ja tervisehädad, mis poisi kiusajate sihtmärgiks tegid. Gacy noorusaega varjutas ka kehv läbisaamine alkohoolikust isaga. Poiss soovis igati isale meeltmööda olla, ent sai vastutasuks nii verbaalset kui ka füüsilist vägivalda. Hiljem väitis Gacy, et üks ehitajast peretuttav oli noormeest järjepidevalt pilastanud – poiss ei julgenud sellest rääkida, sest kartis, et isa süüdistab juhtunus teda. Noormeest hakkasid aina enam vaevama erinevad haigused ja pidevad teadvusekaotused. Keskpärane õpilane Gacy ei suutnud ka kuidagi koolides püsida – viimasel keskkooliaastal käis ta läbi neli erinevat õppeasutust.

1960ndatel astus Gacy ärikolledžisse, kus temas avaldus müügimehetalent. Osava jutumehena õnnestus mehel pääseda ka keerulisematest olukordadest. Pärast lõpetamist töötas ameeriklane mitmete kaupluste juhtivatel kohtadel ning abiellus 1964. aastal Waterloo KFC kolme kanarestorani omaniku tütrega. Mehest sai peagi kogukonna hinnatud liige, kes võttis pererestoranid enda õlule. Siiski ilmnesid 60ndate lõpus mehe kurjakuulutavad pahed.

1968. aastal vangistatud Gacy. Foto: murderpedia.org

1968. aastal arreteeriti kahe lapse isa Gacy esimest korda, sest ta sundis kaastöötajat endaga homoseksuaalsesse akti astuma. See oli kõikidele tema tuttavatele suureks üllatuseks. Eriti raskelt elas juhtumit üle Gacy naine Marlynn, kes mehest lahutas. Kümneks aastaks vangi määratud Gacy oli vihane ning teatas naisele, et ei soovi teda ega nende lapsi enam kunagi näha. „Minu jaoks olete te surnud,“ teatas Gacy. Ta vabastati aga juba 18 kuud hiljem ning ta naasis kodulinna Chicagosse. 

Chicagos rajas mees oma ehitusfirma ning abiellus uuesti. Siiski ei olnud vanglatrellide taga istumine Gacy kuritegelikku loomust puhtaks pesnud. 1971. aasta veebruaris esitati talle süüdistus noore mehe vägistamises, ent kuna ohver ei ilmunud kohtusse, tunnistati Gacy süütuks. Skandaalile vaatamata oli mehe äri õide puhkenud. Vabal ajal korraldas ettevõtja tuttavatele ja naabritele suuri õuepidusid, kus ta tõmbas endale klouniriided selga ja lõbustas lapsi. Kloun Pogo või Patches'ina käis ameeriklane ka lastehaiglates heategevust korraldamas. Mõjuka mehena asus John Gacy poliitikaga tegelema – temast sai kohaliku Demokraatliku partei jaoskonna ülem. Sel ajal kohtus ta ka näiteks USA presidendi Jimmy Carteri abikaasa Rosalynn Carteriga.

USA esimene leedi Rosalynn Carter ja John Gacy. Foto: murderpedia.org

Gacy teine naine lahutas temast 1976. aastal, väites hiljem, et ei suutnud toime tulla mehega, kellel on ettearvamatud tujud ning ebanormaalne huvi homoseksuaalsete ajakirjade vastu. Kaks aastat hiljem sattus Gacy taaskord politsei huviorbiiti, kui kohalik teismeline poiss kaduma läks. Nimelt oli noormeest viimasena nähtud justnimelt ärimehe seltsis. Chicago politsei üllatus oli suur, kui mehe taustakontrolli uurides selgus, et Gacy mõisteti varasemalt teismelise poisi väärkohtlemise tõttu vangi. See ajendas korrakaitsjaid mehe maja läbi otsima.

Uurijad tundsid Gacy maja keldrisse jõudes kohe kirbet haisu. Kuna usuti, et tegu on katkise kanalisatsioonitoruga, ei pööratud sellele erilist tähelepanu. Uurijad naasid midagi olulist avastamata oma peakorterisse, kus nad hakkasid üksikuid leitud esemeid analüüsima. Selgus, et üks Gacy majast kaasa võetud sõrmus oli kuulunud aasta varem teadmatult kadunud teismelisele poisile. Juhtum hakkas vaikselt end lahti harutama. Detektiivid hankisid teise läbiotsimisorderi.

1978. aasta 22. detsembril tundis Gacy, et tema valgustkartvad saladused jõuavad peagi avalikkuse ette. Ta tunnistas politseile üles 33 noormehe tapmise viimase seitsme aasta jooksul. „Tapjakloun“ joonistas ka põhjaliku kaarti, millele ta märkis 28 laiba matmispaigad, mis asusid tema maja ja garaaži all. Viie noore ohvri surnukehad oli mees visanud Des Palines' jõkke. Tänase päevani pole suudetud kaheksa Gacy ohvri surnukeha isikut tuvastada.

„Tapjakloun“ John Gacy. Foto: murderpedia.org

John Gacy teatas uurijatele, et temas on neli Johni: ettevõtja John, kloun John, poliitik John ning viimasena Jack Hanley, kes sooritas kõik mõrvad ning tegi kurje tegusid. Ta oli poisse vägistanud ning neid koletul moel tapnud. Mõrvari strateegia oli üldiselt ühesugune: ta meelitas ohvrid enda majja ning meelitas neid käeraudu kandma. Seejärel asus ta ohvrit vägistama, pannes tropina nende suhu sokke või aluspesu. Samal ajal surus ta kas paela või puidust plangu noormehe kaela vastu, mille tagajärjel ohver lämbus. Vahel kandis ta kuritööd tehes klounikostüümi ning hoidis ohvrite surnukehasid mitmeid tunde voodi all. Kuigi osadel Gacy vägistamisohvritel õnnestus sadistliku mehe käest põgeneda, ei pööranud politseinikud algselt nende süüdistustele tähelepanu.

Gacy mõrvaprotsess algas 6. veebruaril 1980. Viie nädala jooksul kutsuti kohtu ette rohkem kui 100 tunnistajat. Kaitsjate eesmärk oli tõestada Gacy hullumeelsust – seda pidid kinnitama psühhiaatrid, kes Johniga enne kohtuprotsessi vestlesid. Vandekohus pidas nõu vaid kaks tundi, enne kui nad klounina esinenud mõrtsuka 33 mõrvas süüdi mõistsid. Märtsis määrati Gacy'le surmanuhtlus, mis viidi täide 14 aastat hiljem. Vahepealse vanglaperioodi ajal pühendus võigas mõrtsukas kunstile – ta maalis enamjaolt kloune. Uurijate küsimusele, miks ta valis klounikostüümi, vastas mees, et see andis talle võimalus tagasi lapsepõlve minna ning, et „kloun võib mõrvast puhtalt pääseda.“

1994. aasta 10. mail viidi otsus mürgisüstiga täide. Mehe viimased sõnad olid: „Suudelge mu pe*set.“