Mormoonist mees koos oma kahe naise ja lastega.Foto: YouTube'i kuvatõmmis
Maailm
24. september 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 24. september: mormoonid loobusid ametlikult mitmenaisepidamisest (2)

24. septembril 1890. aastal esitasid mormoonide ehk Viimse Aja Pühade Jeesuse Kristuse kiriku juhid vastumeelselt manifesti, millega keelati usulahu järgijate seas polügaamia.

Mormoonid olid harrastanud mitmenaisepidamist juba liikumise alguskümnenditest saati, 1840ndatest. 1841. aastal võttis ka mormooni kiriku rajaja Joseph Smith endale mitu abikaasat. Ajaloolaste arvates ulatus tema naiste hulk lausa 50-ni. Algselt oli mormoonide polügaamia saladuslooriga varjutatud, ent 1852. aastal teatasid usulahu juhid, et mitmikabielud on mormoonide uskumuste keskne osa.

Doktriin oli aga kindlalt ühepoolne – erinevalt meestest, kellele oli lubatud mitu abikaasat, ei tohtinud mormooni naised abielluda mitme mehega. Kuid ka mormooni mehed pidid enne polügaamiat täitma teatud kriteeriume (näitama ebatavaliselt tugevat spirituaalsust ning olema heal majanduslikul järjel) ja nende esimene naine pidi andma selleks loa. Siiski arvatakse, et mehed, kellel oli kaks või enam naist, moodustasid mormoonide kogukondades vaid 5-10%. Mitmenaisepidamist harrastasid eelkõige kogukondade liidrid.

Mormoonide kirikut ja elukorraldust ohustas 19. sajandi lõpus hävimine. Seega ei jäänud usulahu juhtfiguuridel 1890. aasta septembris muid valikuid, kui esitada mormoonide seniseid tavasid ja elu muutev „Mormoonide Manifest“. Sellega keelati kõigil viimsepäevapühakutel polügaamia ehk mitmikabielu harrastamine – nagu eelnevalt mainitud, oli polügüünia ehk mitmenaisepidamine varaste mormoonide jaoks iseloomulikuks jooneks. Manifestini viis USA – kus asus lahkusuliste kultuurikese – surve polügaamiavastaste seaduste kinnitamisel. Ajaloolased arvavad, et polügaamia kaotamine oli ääretult oluline otsus, mis aitas usulahul elujõuliselt tänase päevani püsida.