Kunstniku Henry Reuterdahli kujutis HMS Cressy uppumisest.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
22. september 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 22. september: sakslaste allveelaev uputas kolm Inglise sõjalaeva (15)

22. septembril 1914. aastal lasi Saksa allveelaev U-9 I maailmasõja käigus põhja inglastele kuulunud kolm iganenud sõjalaeva, milleks olid HMS Aboukir, HMS Hogue ja HMS Cressy.

Kolm eelnimetatud sõjalaeva kuulusid Briti Lõunalaevastiku hulka, mis patrullisid Põhjameres ning Inglise kanali ümbruses. Kuna tegu oli võrdlemisi vanade ja nõrkade alustega, tekkisid saareriigi väejuhatuses mured, et neist pole modernsete Saksa laevadele mingit vastast. Siiski ei võetud selle vastu midagi ette. Inglaste väejuhatus ei kartnud ka allveelaevarünnakut, ent 22. septembri konflikt pani neid valusalt meelt muutma.

22. septembri hommikul sõitis kaptenleitnant Otto Weddigeni juhitud Saksa allveelaev U-19 Põhjamere lõunaosas baasi poole, kui märkas teel kolme brittide sõjalaeva. Allveelaev oli eelnevalt saadetud Briti kaubalaevu ründama, ent merel paisunud tugev torm oli nende plaane seganud. Weddigen otsustas hoopis vanu laevu rünnata, mille meeskonnad moodustasid peamiselt reservväelased.

HMS Aboukir Foto: Wikimedia Commons

Esmalt saatis U-9 torpeedo teele keskmise laeva suunas, milleks oli HMS Aboukir. Tolle aluse kapten John Drummond arvas, et tabati miini, sest laeva andurid ei olnud läheduses vaenlasi tuvastanud. Drummond kutsus teised kaks sõjalaeva appi, ent Aboukir vajus merepõhja vaid 25 minutit pärast tabamust. U-9 tõusis piisavalt kõrgele, et õnnestuks periskoobiga teiste Briti laevade päästeoperatsiooni jälgida. Järgmisena tulistas Weddigen kaks torpeedot HMS Hogue'i suunas. Seekord reetis tulistamine allveelaeva asukoha ning Hogue avas vastutule. Ent allveelaev jõudis sukelduda ning mõlemad tolle torpeedod tabasid brittide laeva. 10 minutit hiljem käskis HMS Hogue'i kapten Wilmot Nicholson laeva hüljata.

Järelejäänud laev HMS Cressy üritas ebaõnnestunult sakslaste allveelaeva rünnata ning samal ajal ellujäänuid päästa. Peagi saatis U-9 Cressy poole teele kaks torpeedot, millest üks tabas sihtmärki. Sakslaste alus lasi laeva suunas ka oma viimase torpeedo, mistõttu Cressy peagi uppus. Lahingu lähedal toimetasid ka kaks Hollandi kalapüügilaeva, ent nood ei julgenud miinide kartuses läheneda. Ligi pool tundi pärast viimase Briti laeva uppumist jõudsid kohale abiväed, kellel õnnestus päästa kokku 837 meest. 1397 kuningliku mereväe sõdurit ning 62 ohvitseri kaotasid külmas meres oma elu.

Mereväelaste ja laevade hukkumine oli Briti valitsusele suureks avalikuks katastroofiks. Kuningliku mereväe prestiiž sai maailmas tugeva hoobi. Lõunalaevastiku allesjäänud alused vabastati patrullkohustustest, et vanade ja kehva võitlusvõimega laevadega taaskord sarnast fiaskot ei korduks.