Al Capone (vasakul) ja Bugs Moran.Foto: conservapedia.com
Maailm
20. september 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 20. september: gangster Bugs Moran üritas tappa kurikuulsat Al Capone'i

20. septembril 1926. aastal korraldas Chicago põhjaosa valitsenud jõugu juhtfiguur Bugs Moran suurejoonelise rünnaku Al Capone'i peakorterile, mis osutus täielikuks läbikukkumiseks.

George „Bugs“ Moran, nagu paljud teised USA tuntumad gangsterid, tegutses Chicagos keeluseaduse ajal 1920. aastatel. Alkohoolsete jookide müümise keeld tekitas illegaalset äri, milles osales ka Bugs, kes kuulus Dean O' Banioni juhitud iirlaste jõuku North Side Gang. Nende suurimaks konkurendiks ja vaenlaseks oli kurikuulsa Al Capone'i itaallaste jõuk Chicago Outfit, mis valitses linna lõunaosa. Pingeline konkurents viis lõpuks konfliktini, mida nimetatakse Marne'i salaviinasõjaks.

Bugs Morani ja tema liitlase Hymie Weissi väga edukas salaviinaoperatsioon oli väljakutse Al Capone'ile ja tema jõugule. Moran ja Capone alustasid territooriumisõda, mis läks neile mõlemale kalliks maksma. Moran vihkas Capone'i kogu hingest – väidetavalt seetõttu, et konkurent tegutses muude pahede kõrval ka prostitutsiooniäriga. Moran ise ei saanud sel alal kasumit teenida, sest oli tõsiusklik katoliiklane ning nägi prostitutsioonis äärmiselt jumalavaenulikku äri. Kui Capone'i mentor Johnny Torrio lasi tappa Dean O' Banioni, ründasid Weiss ja Bugs ise 1925. aastal Torriot, ent nad ei suutnud meest tappa.

20. septembril 1926 otsustasid North Side Gang'i juhtfiguurid Al Capone'i tappa. Operatsiooni juhtis Bugs Moran. Koos jõuguliikmetega koguneti Chicagost veidi eemal asuvasse Cicero linna, kus asus Capone'i peakorter. Cicero oli täielikult kurikuulsa gangsteri võimu all ning seal polnud veel keegi julgenud teda ohustada. Kuni hetkeni, mil Morani ja Weissi jõuk tumedast sedaanist Capone'i peakorteriks oleva Hawtorne'i hotelli suunas tule avas. Siiski oli tegu vaid paukpadrunitega ja tähelepanu kõrvalejuhtimisega, et Capone'i laskurid akendele ilmuksid. Mõne hetke pärast sõitsid tänaval kümme sarnast sõidukit, milles igas oli viis tulistajat, kellest igaühel oli Thompsoni kuulipilduja. Järgneva kümne minuti jooksul tulistati Chicago Outfiti liidri tapmise nimel Hawtorne'i hotelli pihta ligi 5000 lasku. Kui padrunid olid otsa saanud, koondusid autod ning sõitsid tagasi Chicagosse.

Sõelapõhjaks lastud hotellis oli õhk tolmust paks. Põhjapoolne jõuk polnud oma eesmärki täitnud, sest Al Capone'i oli tulivihane, ent täie tervise juures. Veelgi enam – ükski kuul polnud imekombel tabanud mitte ühtegi Capone'i meestest. Rünnak oli olnud täielik ebaõnnestumine. Veidi hiljem lasi Capone Weissi mõrvata, mis tegi Bugs Moranist North Side'i liidri. Vähem kui neli aastat hiljem toimusid kahe jõugu vahel suured tapatalgud, mida nimetatakse „Valentinipäeva veresaunaks“.