Foto: TEET MALSROOS
Eesti
19. september 2019, 00:04

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas rahahädas timukas kubernerilt raha nõudis (2)

„Kõrgeaulik kõrgestisündinud härra krahv, kuninglik nõunik, feldmarssal ja kindralkuberner, armuline härra,“ alustas 1700. aastal timukas Hans Georg Warner kirja Rootsi kindralkubernerile Riias Erik Dahlbergile. Timukas kinnitas, et kui talle tasu ei maksta, siis kooleb ta nälga.

„Kannan ette, et ma mitme karistuse eest tänase päevani veel midagi ei ole saanud,“ kirjutas timukas ja väitis, et tuleriidaks pidi ta isegi puud ja õled omal kulul muretsema. See juhtus siiski vaid ühel korral, kui Kuressaares pandi tuleriidale lapsetapjast naine.

Muust loetelust paistis, et tööpuuduse üle timukas kurta ei saanud. Lisatud nimekirjas olid ju vaid need „tööd“, mile eest talle polnud korrakohaselt tasutud. 1967. aastal tuli matta mitu inimest,  kes olid vanglas surnud. Ka pidi ta  Helmes tasuta inimesi hukkama. 1698. aastal oli ta 16. septembril hukanud Vändra poisi. 26. novembril piinas Taageperest pärit varast. 1699. aastal hukkas Karksist vangi toodud lapsetapja ja ühe soldati. Sõdur tuli hukata ka 1700. aasta märtsis ja veel kolmandagi lapsetapja tuleriidale saatmise eest polnud jälle makstud.

„Annan end teie kõrgeaulise ja kõrge krahvi, ekstsellentsi kõige helduse alla ja jään armuliku resolutsiooni ootusel kõige suuremas alandlikkuses,“ lõpetas timukas. Pole teada, kas hukkamiste eest lõpuks ikkagi tasuti.