1783. aasta 19. septembril lendasid kuumaõhupalliga kõrgustesse lammas, part ja kukk.Foto: Mary Evans/Scanpix
Maailm
19. september 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 19. september: esimese mehitatud kuumaõhupalli pardal olid lammas, part ja kukk (2)

19. septembril 1783. aastal demonstreerisid vennad Montgolfierid Prantsuse kuningale oma leiutist – kuumaõhupalli. Esimese mehitatud lennu tegid õhusõidukiga kolm looma: lammas, part ja kukk.

Joseph-Michel and Jacques-Étienne Montgolfier olid edukad paberitootjad, kes eksperimenteerisid õhust kergemate seadmetega. Nad avastasid, et kuum õhk paneb paberkoti tõusma. Montgolfierid ehitasid siidist õhupalli, mis oli vooderdatud paberiga. Selle diameeter oli kümme meetrit ning nad saatsid õhupalli esimeseks katselennuks õhku juba 1783. aasta juunis. Esimene testlend oli edukas – pall tõusis kuni kahe kilomeetri kõrgusele ning püsis seal umbes kümme minutit, liikudes edasi ligi kaks kilomeetrit. Pärast mitmeid õnnestunud katseid otsustasid vennad avalikult Prantsusmaa kuningale oma leiutist esitleda. Selleks puhuks valmistati uhkem õhupall kui see, millega varem katseid tehti – kuningas Louis XVI pidi ju ometigi leiutisest vaimustuma.

Siiski tekkis küsimus, keda õhupalli pardale panna, sest kõik eelnevad katsed olid tehtud mehitamata sõidukiga. Kardeti, et suured kõrgused võivad inimorganismi kahjustada. Kuningas pakkus välja, et kasutatakse vange, ent Montgolfierid soovisid esimeseks mehitatud lennuks kasutada lammast, parti ja kukke. Idee otsustati olevat mõistlik, sest lamba füsioloogia arvati olevat inimesega sarnane, kõrgel lendavat parti poleks kõrgused mõjutanud ning kukk lisati kontrollmeetmeks, sest kuigi ta on lind, ei suuda ta lennata.

Kuumaõhupall läks teele 19. septembril. Lend kestis kaheksa minutit ning seda jälgis ligi 130 000 inimest, kaasa arvatud kuningas Louis XVI ja tolle abikaasa Marie Antoinette. Vendade Montgolfieride õhusõiduk lendas umbes 3,2 kilomeetrit enne turvaliselt maandumist. Avalik katselend oli möödunud suurepäraselt ning järgmise sammuga hakkasid inimesed kuumaõhupalliga lendama – see juhtus juba vähem kui kuu pärast.