Rembrandti maal „Öine vahtkond“ päev pärast rünnakut. Fotol on näha noaga tekitatud kahjustusi.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
14. september 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 14. september: töötu õpetaja ründas võinoaga kuulsat Rembrandti maali (2)

14. septembril 1975. aastal ründas Rembrandti maali „Öine vahtkond“ töötuks jäänud hullunud õpetaja.

Kunstniku Rembrandt van Rijni maal, mida tuntakse eelkõige nime all „Öine vahtkond“, on Hollandi kunsti kuldaja üks tuntumaid teoseid. 1642. aastal valminud maal on hiiglaslik – 3,63 meetrit kõrge ning 4,37 meetrit lai. Peaaegu elusuuruseid tegelasi kujutav „Öine vahtkond“ on mitmel korral langenud vandaalitsejate ohvriks.

Amsterdami muuseumis asuvat kunstiteost ründas 14. septembril 1975 töötuks jäänud kooliõpetaja Wilhelmus de Rijk. Kibestunud mees tekitas muuseumisse kaasa võetud võinoaga maalile kuni 30 cm pikkuseid sakilisi lõikeid. Rembrandti töö sai ulatuslikult kannatada ning „Öine vahtkond“ vajas keerulist taastamistööd – see võttis aega neli aastat, ent lähedalt vaadates on noaga tekitatud kahjustusi siiski näha. 

Õpetaja de Rijk väitis, et „teda sunniti selleks“ ning „ta tegi seda jumala heaks“. Selgus, et mehel oli probleeme vaimse tervisega, mistõttu teda kunstivaenuliku teo eest vastutusele ei võetud. Vähem kui aasta hiljem sooritas ta enesetapu. See ei jäänud sugugi viimaseks korraks kui Rembrandti kuulsale maalile kallale tungiti – 1990. aastal pritsis psühhiaatriakliinikust põgenenud patsient teosele hapet. Kiirelt tegutsenud turvatöötajatel õnnestus maali hullemast päästa, ent siiski vajas see kerget parandustööd.