Charles II peitis Cromwelli sõdurite eest tamme otsas.Foto: Mary Evans/Scanpix
Maailm
6. september 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 6. september: Charles II varjas end vaenlaste eest kogu päeva tamme otsas (1)

6. septembril 1651. aastal peitis tulevane Inglismaa kuningas Charles II end kogu päeva suure tamme okste vahele, kui oli põgenenud kaotusega lõppenud Worcesteri lahingust.

3. septembril toimus Worcesteri lahing, milles Charlesi juhitud rojalistide sõjavägi Oliver Cromwelli parlamendiarmee käest lüüa sai. Kokkupõrkega lõppes Inglise kodusõda ning võim läks riigis parlamendile ning Cromwell valitses Briti saari lordprotektorina. Kaotatud lahingust õnnestus pageda aga noorel Charlesil, keda ajasid taga parlamendiarmee ehk ümarpeade sõdurid. 

6. septembril jõudis Charles Brewoodi linnakese lähedale, kus ta kohtus rojalistide poolel lahingus osalenud William Carelessiga. Carelessi sõnul oli Boscobeli võõrastemaja, kus Charles varju otsis, noore printsi jaoks ohtlik. Careless soovitas noormehel hoopis lähedalasuva tamme otsa ronida ning end seal peita. Koos võeti kaasa toidu- ja joogikraami ning veedeti kogu päev suure tamme okste vahel. Heast peidukohast nägid mehed parlamendiväe sõdureid, kes Charlesi otsisid. Charles ja Careless jäid varjatuks ning noormehel õnnestus viimaks mandri-Euroopasse põgeneda.

Kui Charles 1660. aastal Charles II nime all kuningaks sai, määras ta Carelessile tolle abi eest uue vapi, millel kujutati tammepuud ning kolme kuninglikku krooni. Puu, mille otsas Charles end varjas, nimetati „Kuninglikuks Tammeks“. Tamm hävis 18. sajandil, kui turistid sellelt suveniiriks liigselt oksi ja tükke murdsid. Tänapäeval kasvab samas kohas uus puu, mida nimetatakse „Kuningliku Tamme Pojaks“.