Mõrv Whitechapelis.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
31. august 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 31. august: Whitechapelist leiti kurikuulsa Rappija Jacki esimene ohver (3)

31. augustil 1888. aastal tappis kurikuulus sarimõrvar Rappija Jack Londonis Whitechapeli linnaosas oma esimese „kanoonilisse viisikusse“ kuuluva ohvri.

Esimene Rappija Jackile omistatud ohver oli 43aastane Londoni prostituut Mary Ann Nichols. 30. augusti hilisõhtul kella 23 paiku nähti naist Whitechapel Roadil kõndimas. Poolteist tundi hiljem oli naine lahkunud Brick Lane'i pubist. Viimati nähti Nicholsit elusana Osborni tänava nurgal kell 2.30. Väidetavalt oli ta kogunud päeval piisavalt raha, et mitte ööd lageda taeva all veeta, ent oli suurema osa sellest maha joonud. Prostituudi moonutatud surnukeha leiti Whitechapeli linnaosast vaid tund hiljem – umbes kell 3.40.

Nicholsi laiba avastas voorimees Charles Cross. Naise kõri oli kahe lõikega läbi lõigatud ning tema kõhu alaosa oli noaga lahti rebitud. Ka tema seelik oli üles kistud. Peagi kutsuti kohale kirurg Rees Llewellyn, kelle sõnul olid kõik sügavad haavad tekitatud sama noaga. Doktor imestas, et kuriteopaigas oli vähe verd – see andis algselt alust arvata, et Nichols tapeti kusagil mujal, ent kogu veri oli ohvri juustesse ning kleiti imbunud. Llewellyni sõnul suri naine kõrihaava tõttu otsekohe – mõrvar lõikas ta kõhu lahti siis, kui ohver oli surnud. Arst arvas ka, et mõrtsukal pidid olema mingid teadmised inimese anatoomiast ning, et ta võis olla vasakukäeline.

Mary Ann Nichols – surnukuuri foto. Foto: Wikimedia Commons

Rappija Jacki „kanooniline viisik“ algas Mary Ann Nicholsiga 31. augustil ning lõppes Mary Jane Kellyga 9. novembril. Oletatakse, et Jack võis olla veel kuue prostituudi surma taga. Lõbunaiste mõrvad jätkusid Whitechapelis 1891. aastani. Õigusemõistjad ei suutnud kurikuulsat sarimõrvarit tabada ning tõenäoliselt prostituutide kliendina esinenud tapja tõeline identiteet jäi maailmale varjatuks.