Juba aasta pärast allkirjastamist tehti Pariisi karnivalil pakti üle nalja.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
27. august 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 27. august: sõlmiti kasutuks osutunud Kelloggi-Briandi pakt

27. augustil 1928. aastal allkirjastasid 15 riiki rahvusvahelise lepingu, millega mõisteti hukka sõda kui rahvusliku poliitika edendamise vahend. Kokku ratifitseeris Kelloggi-Briandi ehk Pariisi pakti 62 riiki.

Pakt sai nime USA riigisekretäri Frank B. Kelloggi ja Prantsuse välisministri Aristide Briandi järgi. Eelnimetatud mehed, kes koostasid lepingu teksti, on läinud ajalukku ka Nobeli rahupreemia pälvimisega.

Kuigi 1919. aastal asutati Rahvasteliit, mis pidi maailma sõja eest hoidma, polnud ühtegi rahvusvahelist lepingut, mis sõjapidamist keelaks ning seda seaduslikult vastuvõetamatuna näitaks. Lühikesest dokumendist nimega Kelloggi-Briandi pakt, saigi esimene selline leping. Algselt plaaniti see sõlmida vaid USA ja Prantsusmaa vahel, ent hiljem liitusid mitukümmend riiki. Kuigi pakt nägi ette kohustust mitte astuda sõjategevusse, säilis rünnataval riigil õigus enesekaitsele.

Sanktsioonide puudumise tõttu polnud pakt efektiivne ega andnud rahvusvahelisel areenil mingit märkimisväärset panust. Ainsaks kordasaamiseks võib lugeda Hiina ja NSVL vahelise arusaamatuse lahendamist Mandžuuria geograafilise määratluse küsimuses. Siiski ilmnes tulevate aastate jooksul, et pakt ei takista reaalsuses sõjaliste konfliktide puhkemist.