Foto: Vida Press
Maailm
28. august 2019, 13:50

Linnurünnakud lennukitele on põhjustanud paljude inimeste hukkumist (3)

Linnurünnakud ohustavad lennukeid ja on põhjustanud läbi aegade mitmeid õnnetusi, mis on lõppenud inimeste hukkumisega. Ainuüksi USAs toimub aastas üle 13 000 linnurünnaku.

Enamik õnnetusi juhtub siis, kui üks või mitu lindu põrkab kokku tuuleklaasiga või satub õhusõiduki mootorisse. Lindude põhjustatud iga-aastaste kahjude suuruseks hinnatakse Ameerika Ühendriikides 400 miljonit dollarit ja kogu maailmas kommertslennukitele kuni 1,2 miljardit dollarit. 

Enamik kokkupõrkeid lindudega toimub lennuki õhkutõusmise või maandumise ajal. Siiski on teatatud ka linnurünnakutest kõrgel õhus. Rekordilisel kõrgusel – 11 300 meetrit – juhtus õnnetus Elevandiluuranniku kohal, kus lennuk põrkas kokku raisakotkaga. 

Suuremad linnurünnakud läbi ajaloo on järgmised.

1911. aastal Pariisi-Madridi õhuvõistluse ajal kohtas Prantsuse piloot Eugene Gilbert Püreneede kohal emakotkast. Gilbert suutis suure linnu eemale hoida, tulistades püstolist. 

Linnurünnaku esimesest registreeritud inimohvrist teatati 1912. aastal, kui lennunduspioneer Cal Rodgers põrkas kokku linnuga, kes takerdus tema lennuki juhtkaablitesse. Lennuk kukkus California rannikul vette ja mees hukkus.

Kõige rohkem inimohvreid oli 4. oktoobril 1960, kui lennuk lendas õhkutõusul läbi kuldnokaparve, kahjustades kõiki nelja mootorit. Lennuk kukkus vahetult pärast õhkutõusu Bostoni sadamasse ning selle 72st reisijast hukkus 62. 

1988. aastal kukkus alla Ethiopian Airlinesi lennuk, kui tuvid lendasid mõlemasse mootorisse. Surma sai 35 reisijat.

2007. aastal Manchesterist Lanzarotele lendama pidanud lennuk põrkas kokku linnuga, väidetavalt varesega. Lind lendas mootorisse, mis süttis seejärel põlema. Ükski inimene viga ei saanud ja lennuk maandus turvaliselt Manchesteris. 

2008. aastal tegi Ryanairi lennuk Rooma Ciampino lennuväljal hädamaandumise, sest kokkupõrge lindudega vigastas mõlemat mootorit. Keegi viga ei saanud.

2009. aastal sõitis US Airwaysi lennuk õhkutõusul otsa haneparvele.  Lennujaamas polnud aega ohutuks maandumiseks ja see maandus Hudsoni jõkke. Kõik 155 pardalolijat jäid ellu.

2016. aastal kuulutas Ryanairi piloot Manchesteri kohal välja hädaolukorra, sest ta oli õhkutõusu ajal linnule otsa sõitnud. Mallorcale suunduma pidanud lennuk oli sunnitud Manchesteris hädamaanduma.

Allikas: wikipedia.