Maailm

MINEVIKUHETK | 23. august: sakslaste õhurünnakuga algas kurikuulus Stalingradi lahing (7)

LISA KOMMENTAAR

Ükski sõda ,ei ole venemaal kerge olnud ..23. august 2019, 13:34
see oli üks tapmine -- läbimõtlematta sõda ;;KUS oli ka väga palju süütuid inimesi tapetud :
ajaloohuviline23. august 2019, 11:47
Teise maailmasõja suurim, "kotti võtmine" ei toimunud mitte Stalingradis asunud von Pauluse armeega, vaid hoopiski 1941 Kiievis. Kui Paluse omades jäi kotti umbes 300 tuhat meest, siis Kiievi all üle miljoni punnaarmelase. kes hukkusid või võeti vangi. Kotti jäid ka Ukraina KP esimene sekretär Hruštšov ning NSVL marssal Budjonnõi ise. Aga nemad päästis vangi langemisest kindralleitnat Vlassov, kes oma väeosadega kotist välja murdis ja ka suured bossid kaasa võttis. toosama Vlassov, kes Stalinis ja kommunismis pettununa hiljem reeturiks osutus.
ääremärkus23. august 2019, 13:17
Budjonnõi järele saatis Stalin lennuki, mis ta Kiievi kotist välja viis.
maiden23. august 2019, 21:01
Vlassovi koha pealt jälle üks linnalegend, mis tõele ei vasta. Budjonnõi võeti Edelasuuna ülemjuhataja koha pealt maha juba 13.septembril 1941 s.o kolm päeva enne ümberpiiramise teoks saamist. Nii Budjonnõi kui ka Hruštšov evakueeriti Kiievist lennukitega.
totu23. august 2019, 11:15
ei jaga ,mis pistmist oli Zukovil selle pealetungiga,vist on Õhtulehtl liiga palju Zukovi mälestusi lugenud,mille järgi atnult Zukov oligi venelaste ainuke väejuht.
ajaloost23. august 2019, 11:58
Georgi Žukov oli häbitu kiitleja, kes oma memuaarides paljude teiste väejuhtide teened omastas ja neid häbitult laims. Et tema enda talent paremini välja paistaks. Soovitan lugeda ajaloolast Suvorovit. Lihtsalt Hruštšsovi ja Bežnevi ajal vajati näidiskangelast, keda ülistada. Mõned marssalid keeldusid vale-memuaaridest. Kuid ŽUKOV jhaaras kohe asjast. Tegelikult oli tegu väepealikuga, kes ülimalt hoolimatult oma sõdurite elusid ohverdas. Ja kelle akadeemiline sõjaline haridus piirdus tsaariarmees vaid Esimeses MS aegse ratsaväe allohvitseride kursusega. Muus oli ta diletant ning iseõppija.
kunn23. august 2019, 20:14
Žukov oli muidu väga andekas väepealik, aga lihtsad sõdurid teda vihkasid ja kartsid. Sõdurite mälestuste järgi pidas žukov sõduri elu ja kärbse elu ühesuguseks. Silma pilgutamata saatis kümneid tuhandeid mehi rünnakule, kust keegi eluga ei pääsenud ja kes tagasi jooksis, selle lasi maha NKVD zagranbat.