Tänapäeval kaitseb „Mona Lisat“ kuulikindel klaas.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
21. august 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 21. august: Itaalia patrioot varastas Louvre'i muuseumist „Mona Lisa“ (1)

21. augustil 1911. aastal varastas itaallane Vincenzo Peruggia Louvre'i kunstimuuseumist maailma ühe kuulsama maali – Leonardo da Vinci „Mona Lisa“.

16. sajandil maalitud „Mona Lisa“ sai maailmakuulsaks pärast selle varastamist 1911. aastal. Riskantse kuritöö sooritas Itaalia immigrant Vincenzo Peruggia, kes töötas Louvre'i muuseumi heaks – mees oli palgatud mitmetele maalidele kaitseklaase valmistama. Peruggia uskus, et Napoleon Bonaparte oli sajand varem „Mona Lisa“ Itaaliast varastanud, seega pidas kindlameelne Itaalia patrioot enda kohuseks maal kodumaale tagastada. Tegelikkuses müüs juba Leonardo da Vinci salapärase naeratusega naist kujutava maali Prantsusmaa kuningas Francis I-le.

Peruggia peitis end 21. augusti õhtul muuseumis asuvasse kappi. Öösel asus ta tegutsema ning peitis näpatud „Mona Lisa“ oma tööriiete alla. Ta oli valmis Louvre'ist lahkuma, ent teda takistas lukustatud välisuks. Mõne aja pärast sisenes muuseumi torumees, kes ukse avas ning Peruggia välja päästis. Maali kadumine avastati alles 24 tundi hiljem. Skandaali tõttu suleti Pariisis asuv muuseum nädalaks.

Vincenzo Peruggia. Foto: Wikimedia Commons

Enne, kui Peruggia „Mona Lisa“ varastas, oli selle näol tegu lihtsalt ühe kuulsa maaliga. Pärast 1911. aasta intsidenti jättis Leonardo da Vinci maal kõik teised tagaplaanile – „Mona Lisa“ oli kõigi maailma ajalehtede esiküljel.

Kaks aastat hiljem võttis Peruggia Itaalia kunstiekspertidega ühendust, et maal maha müüa. Ta oli kunstiteost hoidnud oma väikeses korteris. Ekspert Alfredo Geri kutsus Peruggia Firenzesse, et maali ehtsust kontrollida. Mõistes, et tegu on originaaliga, teavitas ta politseid. Peruggia arreteeriti, ent veetis vanglas vaid seitse kuud. „Mona Lisa“ toimetati aga tagasi Louvre'i – maal naasis Pariisi tunduvalt kuulsamana, kui ta sealt lahkus.