Foto: Aldo Luud
Eesti
17. august 2019, 00:05

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas hobusevargast sai tõeprohvet (3)

Kõigepealt sai hobusevarga pojast hobusevaras. Isa oli oma vargustega kuulus. Tema „karjääri“ Pärnumaal lõpetas 1905. aastal metsas vintpüssikuul, kirjutab Uudisleht 1933. aasta augustis.

Poeg Jakob oli siis alles kolmeaastane, kuid teismelisena alustas temagi hobusevargusi. Ta põgenes tagaajajate eest Lätti, kust tagasi tuli alles siis, kui vargus oli aegunud. Tuli Tallinna ja avaldas ajalehes kuulutuse: „Kuulus India selgeltnägija räägib täpselt inimese saatusest näo ja päevapildi järgi Maneeži tänaval.“ Mõni kuu hiljem oli ta uuel aadressil juba Itaalia prohvet ja siis tegutses Viru tänaval, kuulutades, et ennustamise kõrval ravib ta inimesi hüpnoosi abil.

Järgmisena kuulutas ta juba Aia tänavalt: „Munk Jakob, afro-grafoloogia stuudio juhataja. Kõik õnned ja õnnetused sündimisest surmani päevapealse täpsusega.“ Ta võttis ette ka horoskoopide koostamise. Nunne tänaval esines ta juba kui professor Jacoby, ja siis ilmus uuesti Viru tänavale kui Tõevaim Yoga.

Andnud Tallinnas viimased etendused, läks tõeprohvet edasi Narva, kuulutades: „Hüpnotisöör kohtunik Nurmy. Kui mina ei ütle täpselt teie minevikku ja vendade-õdede nimesid, siis maksan teile 10 krooni.“

Rahvast voolas vastuvõtule murdu. Siis aga olevat Nurmy ühe abi otsinud neiu vägistanud  ja nii ta lõpetaski vanglas.