Sarimõrvar Albert Fish.Foto: murderpedia.org
Maailm
16. august 2019, 18:18

AJALOO VÕIKAMAD MÕRTSUKAD | „Brooklyni vampiir“ Albert Fish sõi kaitsetuid lapsi (2)

Albert Hamilton Fish oli hullumeelne masohhistlik sarimõrvar, kes sõi oma noori ohvreid. Raske lapsepõlvega meest teatakse ka nimetuste järgi „Hall mees“, „Kollionu“, „Wysteria libahunt“ ja „Brooklyni vampiir “. Võikaloomuliste kuritööde tõttu on Fish Ameerika Ühendriikide ajaloo üks kurikuulsam mõrtsukas.

Albert Fish sündis USA pealinnas Washingtonis 19. mail 1870. aastal. Albert oli Randall Fishi pere neljast lapsest noorim. Tema ema Ellen oli abikaasa Randallist 43 aastat noorem. Fishi peres oli ka varem esinenud vaimuhaigust – tema onu oli vaevelnud religioosse maania käes ning vend saadeti hullumajja. Kui Randall Fish 1875. aastal suri, viis Alberti ema poisi lastekodusse, kus teda järjepidevalt piitsutati ning peksti. Seal avastas Albert Fish, et füüsiline valu tekitab temas seksuaalset erutust ning naudingut, mistõttu teised lapsed poissi pilkasid. Albert surus nõelu kõhtu ning kubemesse ning peksis end regulaarselt naeltega kaetud ping-pongi reketiga. Nelja aasta pärast sai Alberti ema Ellen riigiametisse tööle, mistõttu tekkis tal võimalus taas poisi eest hoolitseda, ent kahju oli juba tehtud – üleelatud katsumused olid Albertit tugevalt mõjutanud. 12aastaselt alustas ta homoseksuaalset suhet postipoisiga, kellel oli talle samuti halb mõju.

Politsei tehtud foto Albert Fishist 1903. aastal. Foto: Wikimedia Commons

1890. aastal kolis Fish New Yorki ning alustas tööd meesprostituudina. Ta alustas ka kuritegelikku käitumist, vägistades noori poisse. Vaatamata sellele, et ema korraldas Albertile abielu noore naisega ning neile sündis kuus last, ei suutnud mees korraliku kodanikuna elada. Ta jätkas noorte poiste pilastamist ning üritas isegi temaga suhtes olnud vaimselt alaarenenud meest kastreerida. 1903. aastal mõisteti ta kelmuste eest vangi. 1917. aastal jättis abikaasa Alberti maha, mispeale hakkas mees kuulma oma peas hääli, mille ta omistas apostel Johannesele.

1919. aastal olid Fishi kinnisidee piinamisest ning kannibalismist niivõrd arenenud, et ta hakkas mõrvu plaanima. Ta otsis kaitsetuid lapsi – vaimse alaarenguga orbe või kodutuid mustanahalisi lapsi. Mehe väitel rääkis temaga jumal, kes käskis tal lapsi piinata. Albert luges ajalehti, mille kaudu noorukid tööd otsisid. Kuulutuste jälgimine juhatas sadistliku mehe 1928. aastal tema suurima kuritööni, milleks oli noore tüdruku Grace Buddi tapmine. Algselt soovis ta röövida Grace'i venda Edwardit, ent Buddi pere majja valenime all tööd pakkuma minnes märkas 58aastane Albert hoopis Edwardi noort õde, mis pani teda ohvrit muutma. Fishil õnnestus Grace tolle vanemate nõusolekul endaga kaasa meelitada. 

Albert Fish soovis innukalt oma kuritöid kirjeldada. Foto: allthatsinteresting.com

Vanematel ei õnnestunud 10aastast Grace'i enam elusana näha. Mõrvar oli enda maamajas juba varem piinamisruumi valmis seadnud – Albert tappis seal tüdruku ning tükeldas tema keha väikesteks osadeks, mille ta hiljem ära sõi. 1934. aastal kirjutas Albert Fish Grace'i emale kirja, milles kirjeldas üksikasjalikult, kuidas ta tüdruku enda juurde meelitas, tappis ning üheksa päevaga ära sõi. Uhkeldav kannibal ei jätnud mainimata ka kuidas noor Grace maitses.

Tänu Buddi perele saadetud kirjale suutis politsei jälgi mõrvari tabada. Korrakaitsjate saabudes tunnistas Fish kiirelt ning innukalt oma kuritööd üles. Enda sõnul tappis ta veel kümneid lapsi, ent politsei suutis talle ametlikult omistada kolm mõrva. Mees kuulutati küll hulluks, ent see teda kohtu ees ei päästnud. 1935. aastal mõisteti talle surmanuhtlus. Enne otsuse täideviimist kirjutas Fish ajakirjanikele pikad tekstid oma tegudest, ent neid ei avaldatud. Lisaks materjali võikusele usuti, et Fish mõtles palju asju lihtsalt välja. 1936. aasta jaanuaris hukati sadistlik kannibal Albert Fish elektritoolil.