Kujutis õnneotsijatest, kes lootsid Klondike'is kulda leida.Foto: Mary Evans/Scanpix
Maailm
16. august 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 16. august: Kanadas avastatud kuld vallandas suure kullapalaviku (1)

16. augustil 1896. aastal avastasid Yukoni Klondike'i piirkonna kaevurid kohalikust jõesängist kulda. Uudised leiust jõudsid järgneval aastal Seattle'isse ja San Franciscosse, mis vallandas suure kullapalaviku ning õnneotsijate sissetulva Yukonisse.

George Carmack ning tema naisevend Skookum Jim ei suutnud oma õnne uskuda, kui nad avastasid kohaliku Bonanza jõe harujõest suures koguses kulda. Peagi levisid uudised ka teiste Yukoni kaevuriteni ning augusti lõpuks oli Bonanza jõe kaldad õnneotsijaid täis, kes endale sealsete maatükikeste kaevanduslubasid ostsid. Kuna leid oli suur, mõistsid kõik, et piirkond peab olema väärtuslikust metallist rikkalik. Kui jõed järgmisel aastal lahti sulasid, levis uudis leiust ka Ameerikasse, kus see põhjustas üüratu huvi.

Klondike'i piirkonda asus teele enam kui 100 000 õnneotsijat, kellest jõudsid ohtliku teekonna järel pärale vähem kui pooled. Inimesed olid nõus oma kodud maha jätma ning kõigega riskima, et saada võimalus Yukonis kulda otsida. Reaalne šanss väärismetalli leida oli aga tol hetkel juba väga väike – paljud kohalejõudnud pettusid peagi ning lahkusid. Samas oli aga ka inimesi, kes piirkonda elama jäid. Ümbruskaudsed linnad kasvasid kullapalaviku ajal meeletu kiirusega. 500 elanikuga Dawson City elanikkond kasvas kahe aastaga 30 000-ni.

1899. aastal lõppes Klondike'i suur kullapalavik, kui Lääne-Alaskas kulda avastati ning paljud õnneotsijad sinna suundusid. 1903. aastal oli aga Klondike'i kullakaevanduse kõrghetk, kui piirkonda toodi suured kaevandusseadmed. Hiljem jäi sealne kaevandamine soiku, ent suure kullapalaviku põhjustatud kuulsus toob ka tänapäeval regiooni palju turiste.